Neoklasicistični slog palačo slogovno ločuje od večine
Neoklasicistični slog palačo slogovno ločuje od večine "tipičnih" beneških zgradb. Foto: Wikipedia
Sorodna novica Anish Kapoor, umetnik zrcal in oblin, ki je "izumil" tudi lastno barvo

Zgradba, ki nosi ime Palazzo Priuli Manfrin, gleda na beneški kanal Cannaregio; njeni temelji so bili postavljeni že v 16. stoletju, dokončana pa je bila v sedemnajstem stoletju. Primarno je bila sedež vplivne aristokratske dinastije Priuli, iz katere je izhajalo tudi več beneških dožev. V 19. stoletju je bila v stavba kot razstavni prostor umetnin predhodnica danes veliko slavnejše Galerije Akademije (tam bo prav Anish Kapoor naslednje leto razstavljal svojo serijo skulptur, pobarvano z odtenkom vanta, najbolj črno med črnimi barvami.)

Pritličje palače bodo predelali v razstavni prostor, kjer bodo na ogled začasne razstave, knjigarna ter skupni prostor za izobrazbo in rekreacijo, so v predstavitvi projekta zapisali v beneškem mestnem svetu. V prvem in drugem nadstropju bo prostor za "ključna dela" iz stalne zbirke fundacije, še višje pa bodo delavnice, arhiv in skladišče. V okviru obnove bodo restavrirali več zgodovinskih elementov v vzhodnem krilu stavbe. Del programa bodo "konference in delavnice za umetnike in akademike, ki jih zanima zgodovina, tehnika in razvoj kiparstva", pa tudi "iniciative na različnih področjih umetnosti in znanosti, ki bodo prispevale k boljšemu razumevanju sodobne umetnosti in kulture".

V Mumbaju rojeni Kapoor sodi med najbolj prepoznavna umetniška imena na svetu. Obenem je imetnik ekskluzivnih pravic za uporabo barve
V Mumbaju rojeni Kapoor sodi med najbolj prepoznavna umetniška imena na svetu. Obenem je imetnik ekskluzivnih pravic za uporabo barve "vantablack", ki naj bi bila najbolj črna med črnimi odtenki. Barvo je razvilo podjetje Nanosystems, bolj črna pa je zato, ker absorbira kar 99,6 odstotka svetlobe. Barva je tako prepričljivo črna, da je na razstavi v Portu na Portugalskem eden izmed obiskovalcev celo padel v 2,5 metra globoko luknjo v tleh, ki je bila del umetnikove instalacije Descent into Limbo. Z barvo "vantablack" prepleskane stene luknje so namreč dajale vtis, da gre za ravno pohodno površino. Foto: EPA
Sorodna novica Zrcala Anisha Kapoorja, ki svet "razkrivajo na skrivnosten način"

Beneški unikat
Prenovo vodita beneški arhitekturni biro FWR Associati in hamburški UNA studio. "Palača Priuli Manfrin je unikatna arhitektura v Benetkah. Ima dvojno višino glede na običajno zasnovo palače, njeno neokrašeno pročelje, prototip neoklasicističnega sloga, pa je drugačno od večine zgradb v mestu," opozarjata vodilna arhitekta Giulia Foscari in Antonio Foscari.

Dela na stavbi, ki je nekaj časa služila kot šola, potem pa je bila prepuščena propadu, bodo trajala "nekaj let" in gotovo ne bodo končana pred letom 2023. Prav tako ni znan točen proračun projekta, čeprav je jasno, da bo potrebna temeljita strukturna prenova.

Anish Kapoor že od nekdaj navdih za svoje delo išče (tudi) v Benetkah. O razstavi, ki jo bo naslednje leto odprl v galeriji Akademije, je nedavno povedal: "Vzljubil sem to mesto in njegove slikarje, kiparje, arhitekte. Upam, da bom lahko kaj dodal slovarju barv in oblik, ki so ga Benetke podarile svetu." Na začetku tega leta je bil Kapoor med 21 prominentnimi osebnostmi iz sveta kulture, ki so podpisale odprto pismo oblastem ‒ poziv, naj Benetke obvarujejo pred ogromnim navalom popandemičnega turizma.