Nebesno ogledalo (Sky Mirror). Foto: EPA
Nebesno ogledalo (Sky Mirror). Foto: EPA

V Mumbaju rojeni Kapoor sodi med najbolj prepoznavna umetniška imena na svetu. Obenem je imetnik ekskluzivnih pravic za uporabo barve "vantablack", ki naj bi bila najbolj črna med črnimi odtenki.

"Anish Kapoor je čarovnik"
Osrednji eksponat na razstavi, ki naj bi jo sicer v dvorcu Houghton Hall odprli že marca, je ogledalo s premerom pet metrov, ki ga je umetnik poimenoval Nebesno ogledalo (Sky Mirror). Razstavljeno pa je prvič od izbruha novega koronavirusa, piše spletni portal BBC.

Postavitev sestavlja 24 skulptur ter drugih del in je do zdaj njegova najobsežnejša razstava na prostem v Veliki Britaniji. Na prostem je razstavljena tudi serija del v marmorju, v samem dvorcu pa je na ogled izbor skulptur iz peščenjaka ter risb in manjših del.

Lastnik dvorca Houghton Hall, lord Cholmondeley, je povedal: "Anish Kapoor je čarovnik." Dodal je, da njegova zrcala svet "razkrivajo na skrivnosten način". "Ponosni smo na priložnost, da lahko predstavimo pomembno skupino del Anisha Kapoorja. Obenem smo navdušeni, da bomo lahko ponovno pozdravili obiskovalce," je še povedal. Obisk razstave v razstavišču je mogoč samo z vnaprejšnjo rezervacijo.

Sorodna novica Anish Kapoor, umetnik zrcal in oblin, ki je "izumil" tudi lastno barvo

Kapoor, ki sodi med najpomembnejše sodobne umetnike, ustvarja iz kamna, stekla, voska in polivinila, pogosto v delo vpelje tudi tehnološko napredne materiale. Njegov stolp Orbit je asimetrična, nagnjena in prepletena struktura. Umetnik jo je v časopisu Financial Times primerjal s katedralo.

Najvišja javna skulptura v Veliki Britaniji
Njegov modro-rdeč stolp Orbit v olimpijskem parku kraljice Elizabete v Londonu pa je s 115 metri najvišja javna skulptura v Veliki Britaniji. Leta 1990 je Kapoor zastopal Veliko Britanijo na bienalu v Benetkah, leta 1991 je dobil Turnerjevo nagrado in leta 1992 sodeloval na Documenti IX v Kasslu.

Kapoorjeva razstava bo v dvorcu Houghton Hall, kjer so med drugim v preteklosti že razstavili dela umetnikov, kot sta Henry Moore in Damien Hurst, odprta do novembra.