Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kiparsko razstavo antičnih del so na ogled postavili v razstavišču Kapitolskega muzeja Palazzo Caffarelli. Javnost ima tako po več kot 50 letih možnost, da si ogleda likovne zaklade, ki so shranjeni v eni največjih svetovnih zasebnih zbirk antičnih rimskih kipov.

Kipi so bili v središču več desetletij trajajočega spora med italijansko državo in eno najbogatejših in najbolj skrivnostnih rimskih aristokratskih družin. Začetek spora sega v 70. leta 20. stoletja, ko je Alessandro Torlonia družinski muzej v rimski četrti Trastevere dal preurediti v luksuzna stanovanja.

V Rimu na ogled del bogate zbirke aristokratske družine Torlonia

Zbirka že dolgo ne zares dobro dostopna obiskovalcem
Njegovi predniki so ustvarili zbirko okoli 620 klasičnih skulptur, ki so jih takrat na veliko žalost ljubiteljev klasične umetnosti pospravili v klet. Pravzaprav je bil muzej že pred zaprtjem slabo dostopen. Potem ko so ga zaprli med drugo svetovno vojno, ga pozneje nikoli več niso popolnoma odprli za javnost.

Da bi umetnine rešili in omogočili ljubiteljem umetnosti dostop do njih, si je neuspešno prizadevalo več italijanskih vlad tako s tožbami kot odredbami o zaplembi. Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je ponudil celo odkup. Leta 2003 so tako veliko prahu dvignile tudi nepotrjene govorice, da je Berlusconi za zbirko umetnini družini ponudil 130 milijonov evrov, da bi zbirko nato poklonil državi.

Štiri leta restavriranja in še zamik zaradi pandemije
Prelomno leto je bilo 2016, ko so vendarle sklenili dogovor, da skulpture ostanejo v lasti družine, pri čemer se je ta zavezala, da bo skrbela zanje in jih postavila na ogled javnosti. Še štiri leta pa so bila potrebna, da so del zbirke restavrirali za razstavo. To bi morali po prvotnih načrtih odpreti aprila, a so odprtje zaradi pandemije novega koronavirusa preložili.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za izjemen dogodek, je ob odprtju razstave dejal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini, saj znova na ogled prinaša "najpomembnejšo zasebno zbirko antične grške in rimske umetnosti na svetu". Razstava bo na ogled do 29. junija 2021, nato bo lahko gostovala tudi po drugih razstaviščih, dolgoročno pa načrtujejo, da bi celotno zbirko razstavili v Rimu, pri čemer lokacija še ni izbrana.

Dogovarjanja z Gettyjem
Preden je bil dosežen aktualni dogovor z italijanskim ministrstvom za kulturo, se je družina Torlonia o morebitni prodaji dogovarjala z Muzejem Getty v Los Angelesu.