Foto: Galerija Alkatraz
Foto: Galerija Alkatraz

V Galeriji Alkatraz v AKC Metelkova mesto si do 29. maja lahko ogledate pregledno razstavo del Žive Drvarič z naslovom Aparthotel. V petek, 27. maja, ob 18.00 bo v okviru Ljubljana Art Weekenda voden ogled po razstavi pripravila njena kustosinja, Iza Pevec.

Živa Drvarič, ki je bila leta 2020 nominirana za nagrado OHO, trenutno zaradi štiriletne HAP-štipendije (Hessisches Atelierprogramm) biva v Frankfurtu na Majni. Njena umetniška dela nastajajo na podlagi opazovanja predmetov, gest, jezika, misli in procesov iz vsakdana. Izhajajo iz iskanja podobnosti med stvarmi, transformiranja vsakodnevnih objektov, obujanja motivov iz lastnega fotografskega arhiva ter raziskovanja novih možnosti znotraj uporabe klasičnih likovnih tehnik.

Vsakdan je tudi tema pričujoče razstave. "Če vsakdan določa predvsem rutina minevajočega časa, pa se je v vzporednem svetu Aparthotela čas ustavil – ali pa sta si morda dve različni časovnosti, preteklost in prihodnost, podali roke? Odtujeni prostor ni ne domače stanovanje ne hotel, ki se po definiciji želi domačnosti približati, pa mu to nikoli ne uspe zares," v razstavnem katalogu razmišlja Iza Pevec. "V Aparthotelu smo od enostavno določljivega prostora – ločeni. Hotel ni metaforičen le v svoji nujno spodleteli bližini domačnemu, temveč ga večinoma povezujemo tudi s tujim okoljem, kjer je vsakdan vedno nekoliko drugačen kot doma. Hišo je po Bachelardu smiselno vzeti kot analitično orodje za človeško dušo in obratno: naša duša je bivališče. Ko se spominjamo 'hiš' in 'sob', se učimo 'bivati' v samih sebi. A ne le naši spomini, pravi, tudi naše pozabe so nastanjene. In po svobodni interpretaciji Bachelardove misli so spomini, misli, prepričanja in čustva popačili vsakdan, ki je nastanjen v Aparthotelu. Naš obisk določa stoječi čas, ki je vpet med preteklost in prihodnost, s tem povezana eksistencialna vprašanja pa spreminjajo vsakdanje predmete. Na čevlje in podplate so legle misli in dileme, simbolična okna pogled preusmerijo v misli ali pa podaljšajo v realnosti minljiv pogled, steklenice namigujejo na obstoj v dveh prostorih, vedra kažejo na soodvisnost, podobno morda tudi kabel, ki ne služi črpanju, temveč morda pretakanju, stiku energije. Vsakodnevni predmeti izražajo sedanje probleme in misli, ki izvirajo iz preteklih izkušenj, hkrati pa stojijo na pragu negotove prihodnosti.

Aparthotel je, tako Iza Pevec, (prispodoba za) prostor, kjer se v poznane predmete nastanijo raztresene misli, ki potujejo v neznano in nepredvidljivo.