Umetnikovi podporniki so prepričani, da gre pri obtožnici poškodovanja tuje lastnine za napihovanje obtožnice, da bi oblasti Alcántaro prikazale kot
Umetnikovi podporniki so prepričani, da gre pri obtožnici poškodovanja tuje lastnine za napihovanje obtožnice, da bi oblasti Alcántaro prikazale kot "navadnega kriminalca", ne pa kot cenzuriranega umetnika. Foto: Reuters

32-letni Alcántara je znan po svojih provokativnih performansih, ki so kritični do kubanske komunističwne oblasti. Zaradi tega se je nedavno znašel v "preventivnem zaporu", kjer čaka sojenje zaradi žaljenja nacionalnih simbolov in uničevanja tuje lastnine, je za medije potrdila njegova partnerica Claudia Genlui.

Obtožba razžalitve, ki lahko za seboj potegne enoletno zaporno kazen, je posledica performansa, v katerem se je Alcántara za mesec dni zavil v kubansko zastavo in nato s fotografijami in videom dokumentiral svoj vsakdan - med drugim tudi, ko je šel na stranišče.

Genlui pravi, da ne ve, kakšnega poškodovanja tuje lastnine naj bi bil njen partner obtožen, a to je bolj resna od obtožb na njegov račun; če bo spoznan za krivega, to lahko pomeni še dve do pet let zaporne kazni. Umetnikovi podporniki so prepričani, da gre za napihovanje obtožnice, da bi oblasti Alcántaro prikazale kot "navadnega kriminalca", ne pa kot cenzuriranega umetnika.

podpora Alcántari je združila tudi javne osebnosti, ki načeloma podpirajo kubanski režim. Foto: Reuters
podpora Alcántari je združila tudi javne osebnosti, ki načeloma podpirajo kubanski režim. Foto: Reuters

Kubanske oblasti se na prošnje za komentar niso odzvale, je pa vladi naklonjen bloger objavil članek o "novem heroju kontrravolucije", v katerem Alcántaro obtožuje, da je ameriški plačanec.

Luis Manuel Otero Alcántara je v zadnjih letih več desetkrat pristal na policijski postaji: nikoli ga niso pridržali za več kot 72 ur, in nikoli se še ni znašel v zaporu. Spletno peticijo, ki poziva k umetnikovi izpustitvi, je podpisalo že več kot tri tisoč ljudi, med njimi tudi prominentne javne osebnosti in intelektualci; mnogi med njimi so svoje mnenje izrazili tudi na družbenih omrežjih.

Med Alcántarovimi podporniki so tudi znani borci za vrednote kubanske revolucije leta 1959, na primer folkpevec Silvio Rodriguez in likovni umetnik Alexis Leiva “Kcho", tesni prijatelj pokojnega državnika Fidela Castra. "Zbujamo vtis, kot da smo nazadnjaški, iz srednjega veka," je Rodriguez zapisal na svojem blogu. "Bomo res v 21. stoletju postavljali ideološke ovire na pot mladim umetnikom?" Leiva je imel v objavi na Facebooku podobno sporočilo: "Naredimo temu konec! Prihodnost Kube je svoboda, ne pa cenzura."

Umetnik je leta 2018 v Havani organiziral bienale 00Biennial. Foto: Reuters
Umetnik je leta 2018 v Havani organiziral bienale 00Biennial. Foto: Reuters