Ars Electronica, ki se v Linzu začenja danes, nosi naslov V Keplerjevih vrtovih - Globalno potovanje pri kartiranju 'novega' sveta.

Festival, ki je znan po iskanju stičišč med umetnostjo, tehnologijo in družbo, bo potekal do konca tedna. Foto: EPA
Festival, ki je znan po iskanju stičišč med umetnostjo, tehnologijo in družbo, bo potekal do konca tedna. Foto: EPA

Keplerjevi vrtovi niso le ime letošnje izvedbe, ampak tudi prispodoba organizacijskega načela festivala, saj bo dogajanje potekalo omrežno po 120 lokacijah po svetu. V festival so vključeni tudi slovenski projekti.

Splet omogoča novo festivalsko izkušnjo
Festival, ki išče stičišča med umetnostjo, tehnologijo in družbo, izhaja iz Keplerjevega vrta v Linzu v kampusu Univerze Johannes Kepler. Organizatorji na spletni strani obiskovalce z vsega sveta vabijo, naj se festivala udeležijo prek spleta ter izkoristijo številne nove možnosti, da doživijo festivalsko izkušnjo, podajo svoj komentar in razpravljajo ter svoje ideje delijo z drugimi na razstavah, delavnicah, konferencah, performansih in koncertih, ki bodo potekali na 120 lokacijah na vseh kontinentih. Kdor pa bo želel obiskati Keplerjev vrt v Linzu, si bo moral vstopnico rezervirati na spletu.

Za razliko od preteklih let se morajo tudi organizatorji Ars Electronice prilagoditi trenutnim razmeram, zato bo dogajanje potekalo omrežno po 120 lokacijah po svetu. Foto: EPA
Za razliko od preteklih let se morajo tudi organizatorji Ars Electronice prilagoditi trenutnim razmeram, zato bo dogajanje potekalo omrežno po 120 lokacijah po svetu. Foto: EPA

Med slovenskimi projekti, ki se predstavljajo na festivalu, je Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, ki tja odhaja z Vrtoglavim ptičem 2020/Vertigo Bird 2020. Ta je nastal v sklopu projekta Mreže centrov raziskovalne umetnosti RUK, ki ga Delavski dom Trbovlje vodi že več kot leto dni.

Galerija Kapelica in Zavod Kersnikova se predstavljata v več programih. Po besedah umetniškega vodje Galerije Kapelica Jurija Krpana, so se na povabilo, naj iz Ljubljane spletno predstavijo Vrt Ljubljana, odločili, da predstavitev razširijo v duhu največjega intermedijskega projekta v zgodovini Slovenije, ki ga pravkar izvajajo: konS ‒ platforma za sodobno raziskovalno umetnost, financiranega iz Evropskega kohezijskega sklada.

Na Ars Electronici bodo tako prisotni s konS Garden, v katerem predstavljajo aktivnosti devetih partnerjev iz vse Slovenije. To so Kersnikova: Galerija Kapelica, RampaLab, BioTehna in Vivarium, Zavod projekt Atol, društvo Ljudmila, zavod Cona, zavod Aksioma, Akademija umetnosti Nova Gorica, Mladinski center Velenje, zavod Lokalpatriot Novo mesto in Mladinski kulturni center Maribor. Krpan pa sodeluje še na treh konferencah.

Slovenska umetnica Robertina Šebjanič s hrvaškim umetnikom Gjinom Šutićem predstavlja na festivalu program Adriatic Garden/aqua_forensic 2.0. Program povezuje Dubrovnik in Koper in posebno pozornost namenja delu posameznikov, katerih dejavnosti in akcije izkazujejo skrb, sočutje, okoljsko pravičnost, ukrepanje in sodelovalno naravnanost v odnosu do Jadranskega morja ter v njem živečih bitij. Umetnika sta projekt umestila v okvir umetniško-znanstvene metodologije aqua_forensic, ki jo razvijata od leta 2018 in javnosti razkriva vpliv, ki jih imajo na vodna okolja očem nevidni kemijski onesnaževalci antropogenega izvora.

Začel se je festival Ars Electronica - tudi v Sloveniji