Celovški festival BlockHeide LeuchtetFest povezuje svetlobo, umetnost in naravo. Foto: BlockHeide LeuchtetFest
Celovški festival BlockHeide LeuchtetFest povezuje svetlobo, umetnost in naravo. Foto: BlockHeide LeuchtetFest

BlockHeide LeuchtetFest omogoča spontano raziskovanje gozda in svetlobnih postavitev ter izkustvo akustičnih glasbenih nastopov, so sporočili s festivala Svetlobna gverila. Dodali so tudi, da letošnji program iz Slovenije krojita umetnika Leon Vidmar in Marko Čeh s projektom SMO (Seizmološko modificiran objekt), ki sta ga ustvarila prav za letošnji ljubljanski festival na temo petih elementov.

Sorodna novica Svetlobna gverila se podaja na pot spoznavanja petega elementa

Razmišljanje o petih elementih
Ob predstavitvi SMO-ja na festivalu sta umetnika zapisala: "Ob razmišljanju o petih elementih sva prišla do ugotovitve, da skupek primarnih elementov tvori pogoje za življenje. Da bi prikazala nekaj živega, sva se usmerila v animacijo. Hitro prelivajoča se svetloba namreč ustvarja iluzijo gibanja in objektu vlije neke vrste dušo/animo. Objekt tako na neki način oživi."

V glasbenem delu programa na avstrijskem festivalu s samostojnima nastopoma sodelujeta tudi glasbenika Samo Kutin in Tomaž Grom.

Sorodna novica Širom: "Vsekakor je domačemu kritiku laže dobiti vpogled v ozadje našega ustvarjanja"

Kutin, med drugim član zasedbe Širom, je izjemno dejaven multiinstrumentalist, znan po rabi nekonvencionalnih in lastnoročno izdelanih glasbil in zvočil. Eno izmed tradicionalnih glasbil, ki jih uporablja, je madžarsko srednjeveško strunsko glasbilo hurdy gurdy, s katerim se predstavlja na festivalu.

Kontrabasist Tomaž Grom "glasbo dojema kot medij komunikacije, ne kot estetski užitek. Išče razloge za muziciranje. Brezkompromisno drega v aktualni družbeni prostor. Glasba je zanj iskanje, so nepojasnjena vprašanja, pretakanje zamisli, negotove situacije," še piše na spletni strani Zavoda Sploh.