Banksyjev komentar na temo zaščitnih mask je serija s šablonami narejenih grafitov, s katerimi je okrasil vagon londonskega podzemnega vlaka. Grafiti prikazujejo podgane, stalne protagoniste Banksyjevega opusa, ki imajo težave z nošenjem mask: ena jo uporablja celo kot padalo, medtem ko njena vrstnica brizga razkužilo za roke, tretja pa kiha.

Umetnina ali ne: podjetje Londonski javni promet jo je preprosto zbrisalo. Foto: Reuters
Umetnina ali ne: podjetje Londonski javni promet jo je preprosto zbrisalo. Foto: Reuters

Najnovejša intervencija je nekaj posebnega tudi zato, ker je anonimni umetnik v videu, objavljenem na njegovi spletni strani, pokazal cel proces nastajanja dela. Razberemo lahko, da se je preoblekel v člana ekipe za razkuževanje in se tako izognil zbujanju pozornosti ter identifikaciji. Video nosi naslov London Underground – undergoes deep clean (Globinsko čiščenje za londonsko podzemno).

Čisto na koncu vidimo še, da je Banksy na peron in na vrata vagona izpisal verz "I get lockdown, but I get up again” (Dobim karanteno, a se potem poberem), kar je parafraza slavnega refrena "I get knocked down, but I get up again / You are never gonna keep me down" zasedbe Chumbawamba, ki se ji leta 1998 na radijskih valovih ni dalo izogniti.

Pravila so pravila – niti slavni umetnik ni izjema
Podjetje Londonski javni promet je sinoči potrdilo, da so umetnino zaradi stroge prepovedi grafitiranja "že pred nekaj dnevi" umaknili. Dodajajo pa, da bi bili veseli, če bi stvaritev poustvaril "na primerni lokaciji".

Banksy se je v javno debato vključil ravno v obdobju, ko Velika Britanija koleba glede pravil okrog navodil o nošenju mask v javnosti. V petek je premier Boris Johnson še nosil masko in govoril o tem, da bodo najverjetneje obvezne, minister Michael Gove pa je v nedeljo to gladko zanikal. Še 48 ur pozneje pa je zdravstveni minister Matt Hancock razglasil, da morajo nakupovalci v trgovinah obvezno nositi maske. Zakon bo začel veljati 24. julija.