Motiv, narisan na steno hiše, prikazuje žensko, oblečeno v slogu 50. let prejšnjega stoletja, v predpasniku in rumenih rokavicah, z modrico na očesu in brez zoba. Foto: Reuters
Motiv, narisan na steno hiše, prikazuje žensko, oblečeno v slogu 50. let prejšnjega stoletja, v predpasniku in rumenih rokavicah, z modrico na očesu in brez zoba. Foto: Reuters

Fotografije dela je Banksy danes objavil na Instagramu, saj na ta način umetnik že dlje razkriva avtorstvo svojih grafitov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Natančna lokacija grafita sprva ni bila znana, a so se na družbenih omrežjih pozneje pojavile navedbe, da je delo nastalo v Margateu v grofiji Kent na jugovzhodu Anglije.

Motiv, narisan na steno hiše, prikazuje žensko, oblečeno v slogu 50. let prejšnjega stoletja, v predpasniku in rumenih rokavicah, z modrico na očesu ter brez zoba. Očitno je, da je svojega partnerja pravkar potisnila v zamrzovalnik. Iz prave skrinje, ki stoji pred steno z grafitom, molita na steni naslikani nogi.

Ob tem se bližnji upodobitvi ženske osredinjata na potolčen, a nasmejan ženski obraz. Že po kratkem času je objavo na Instagramu všečkalo več kot 450.000 uporabnikov. "Vesel sem, da se ga je znebila," se je glasil eden od komentarjev.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Uspelo mu je ohraniti svojo anonimnost
Pot britanskega pouličnega umetnika Banksyja se je začela v Bristolu, kjer naj bi se rodil. Sebe opiše kot "kakovostnega vandala". Kljub številnim poskusom razkrinkanja mu je uspelo ohraniti svojo anonimnost.

S svojim uličnim ustvarjanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentiranja, narejenega na vizualno všečen način, je hitro zaslovel na medmrežju, postal pa je izjemno zanimiv tudi za umetniški trg. Njegov celovečerni prvenec Izhod skozi trgovino s spominki velja za prvi film katastrofe o ulični umetnosti, leta 2011 je bil nominiran za oskarja za najboljši dokumentarni film.

Novembra lani vzniknilo več stvaritev
V svojih delih večkrat naslavlja družbene težave. Pred kratkim je pozornost vzbudil s serijo grafitov na v vojni poškodovanih hišah v Ukrajini.

Banksy je glede svojih ukrajinskih stvaritev najprej na Instagramu potrdil avtorstvo upodobitve telovadke, ki dela stojo med ruševinami po bombnem napadu v mestu Borodjanka v okolici Kijeva. Prav tako je v Borodjanki upodobil otroka, ki v judoističnem dvoboju zavihti odraslega moškega, ki spominja na Vladimirja Putina, za katerega je znano, da ima črni pas v judu.