Tudi tokratni bienale gosti umetnike, ki ustvarjajo v medprostorih sodobne ilustracije, umetniških praks in oblikovanja. Tudi letos se javnosti predstavlja pomemben segment avtorjev večinoma mlajše generacije, ki skozi vizualna dela utelešajo aktualno občutje časa, so zapisali organizatorji.

Podedovano selektorstvo bienala
Posebnost Bienala neodvisnih, ki ga organizira Društvo Tretaroka, je v tem, da avtorji dedujejo selektorstvo, pri čemer lahko vsak od njih čez dve leti povabi novega avtorja po lastni izbiri. Bienale je namenjen raziskovanju področja in kontekstov rabe sodobne ilustracije, hkrati pa podpira neposredno avtorstvo in promovira avtorje same ter soustvarja vizualno kulturo na slovenskem območju.

Leta 2007 vzpostavljena neodvisna platforma je vzniknila iz potrebe po redefiniciji pojma ilustracije, saj so jo sodobne ustvarjalne prakse že davno presegle, neodzivnost stroke pa je celo generacijo mladih ustvarjalcev potisnila na rob umetniških praks.

Tudi tokrat se avtorski nabor stvaritev različnih formatov, medijev in tehnik povezuje v pregledno razstavo, ki jo odpirajo drevi ob 19. uri. Na ogled so dela naslednjih avtorjev: Ajda Kadunc, Ajda Zorko, Ana Janež, Anže Šmalc, Bibi Erjavec, Dejan Kralj, Eva Jera Hanžek, Irena Remc, Janja Kosi, Jernej Myint, Katie Woznicki, Matej Stupica, Mateja Filipič, Mihael Novak, Patricija Marenić, Satya Pene, Tea Kralj, Tina Konec, Tina Mohorović, Tina Sapundžić, Tina Volarič, Vita Weisseisen in Žana Šuran.

In Memoriam dvema ustvarjalcema
Uro pred odprtjem pregledne razstave bodo s pogovorom o umetnikih odprli razstavo In Memoriam: Simon Jugovic Fink in prof. Tomaž Kržišnik, na kateri bo prvič na ogled izbor stvaritev iz dveh serij: Nine words / Devet besed in Kinky streets of London / Nagajive ulice Londona.

Natan Esku, prejemnik priznanja profesorja Tomaža Kržišnika, je vodil tudi reciklažno delavnico z uporabo 3D-pisal za otroke, ki se je odvila v sklopu bienala. Foto: Facebook Kino Šiška/Polona Eržen
Natan Esku, prejemnik priznanja profesorja Tomaža Kržišnika, je vodil tudi reciklažno delavnico z uporabo 3D-pisal za otroke, ki se je odvila v sklopu bienala. Foto: Facebook Kino Šiška/Polona Eržen

Simon Jugovic Fink (1977–2022) je bil "globoko prepričan v trajnost umetnosti. Bil je poklican zanjo in ustvarjanje mu je prinašalo veselje, zadovoljstvo in izpolnitev. Njegove slike in poezija donijo v praznini, ki jo je pustila odsotnost ljubljenega posameznika, in hkrati prosevajo napolnjene z barvami pristne lepote," je v spremnem besedilu k razstavi zapisala Ida Hiršenfelder.

Podelitev prvega Kržišnikovega priznanja
Ob 18.30 bodo umetniku Natanu Esku podelili priznanje profesorja Tomaža Kržišnika (1943–2023). Gre za prvo priznanje Tomaža Kržišnika za življenjsko predanost iskrenemu in samosvojemu vizualnemu izrazu, podeljeno "njegovemu nesojenemu nasledniku dela na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Osebi, na katero se je najbolj jezil zaradi prepoznavanja neskončno neizmernega talenta in njegove samosvojosti, ker ga je imel iskreno rad: Natanu - Natan Esku. To priznanje bo obenem samosvoje tako kot ata Kržo in Bienale neodvisnih," je v utemeljitvi zapisala Saša Kerkoš.

Predstavitev rezultatov oblikovalskega izziva
Tokratni bienale prinaša tudi predstavitev projekta ADRI z LAB Institute of Design and Fine Arts Lahti. Študenti grafičnega oblikovanja na tem finskem inštitutu so lansko pomlad v sodelovanju z Bienalom neodvisnih dobili oblikovalski izziv. Njihov cilj je bil oblikovati identiteto in marketinško kampanjo za umetniški raziskovalni projekt, ki ga je takrat načrtoval bienale. Somentorica delavnice je bila Saša Kerkoš.

Ustvarjanje ilustracij v živo na ulici
Risarske akcije v živo – oziroma ustvarjanje ilustracije v živo na plakatnih mestih Europlakata – bodo trajale do 31. oktobra. Porisani bosta plakatni površini na Vodnikovi cesti oziroma Na Jami v Šiški.