Predstava upodablja bogastvo medsebojne pomoči in nesebičnosti. Foto: Gregor Gobec
Predstava upodablja bogastvo medsebojne pomoči in nesebičnosti. Foto: Gregor Gobec

Premiera na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo nocoj, zaradi razmer se bo odvila prek spleta. Predstava je nastala po predlogi uspešnice priznane škotske avtorice Julie Donaldson in nemškega ilustratorja Axlla Schefflerja.

V režiji Jake Ivanca, dramatizaciji Jureta Karasa in z avtorsko glasbo Davorja Hercega igrivo upodablja bogastvo medsebojne pomoči in nesebičnosti, so zapisali v LGL-ju.

Vsi nesrečneži nujno potrebujejo njegovo pomoč
"Najslabše oblečen velikan v mestu si želi preobrazbe, zato si privošči nova oblačila. V novih nogavicah, čevljih, kravati, srajci in hlačah je videti najimenitnejši velikan v mestu. A kaj, ko na poti domov sreča prijatelje, ki so jih doletele razne nesreče: žirafa žalostno smrka, kozlu je vihar odnesel jadro, miške so ostale brez hiške, lisica brez spalne vreče, kužek je obtičal v blatni mlakuži. Vsi nesrečneži nujno potrebujejo njegovo pomoč,"
so zgodbo povzeli v gledališču.

Velikan nesebično razda svoja nova oblačila prijateljem, zato pa sam postaja vedno bolj gol in vedno bolj premražen. Rešijo ga njegova stara oblačila, zaradi katerih pa se ponovno znajde na začetku – kot najudobneje, a vendarle spet najslabše oblečeni velikan. A dobro se z dobrim vrača in prijatelji ga presenetijo ne samo z darilom, pač pa tudi s spoznanjem, da je zaradi svojih dejanj, če že ni najimenitnejši prav gotovo najprisrčnejši velikan, so o predstavi še zapisali v LGL-ju.

Velikan nesebično razda svoja nova oblačila prijateljem, zato pa sam postaja vedno bolj gol in vedno bolj premražen. Foto: Gregor Gobec
Velikan nesebično razda svoja nova oblačila prijateljem, zato pa sam postaja vedno bolj gol in vedno bolj premražen. Foto: Gregor Gobec

Uprizoritev so zasnovali na zgodbi o zadovoljstvu s tem, kar imamo, in pripravljenostjo dati tistim, ki nimajo. Naracija se spreminja in pregiba v dinamično igro perspektiv. "Poigrava se tudi z različnimi lutkovnimi tehnikami, ki s songi, vizualno podobo in besedilno predlogo razgibajo celotni oder."

Dramaturg predstave je Andrej Jaklič, avtor likovne podobe pa Natan Esku. Igrajo Jure Lajovic, Martina Maurič Lazar, Iztok Lužar, Polonca Kores, Lovro Finžgar in Zala Ana Štiglic. Na klavirju sta Jože Šalej ali Davor Herceg.

Predstavo bodo izvedli prek spleta. Za izven je plačljiv ogled mogoč kadar koli prek platforme Vimeo. Več informacij najdete na spletni strani LGL.