Cesarstvo luči iz leta 1954, ki ga hranijo v Muzeju lepih umrtnosti v Bruslju. Foto: Wikipedia
Cesarstvo luči iz leta 1954, ki ga hranijo v Muzeju lepih umrtnosti v Bruslju. Foto: Wikipedia

Sliko L'empire des lumieres (Cesarstvo luči), ki velja menda za eno najbolj zaželenih umetnikovih del v zasebni lasti, bo letos prvič mogoče kupiti na dražbi – 2. marca jo bodo ponudili na londonski dražbeni hiši Sotheby’s. Po besedah Helene Newman iz dražbene hiše napovedujejo, da je delo eden od vrhuncev dražbe.

Slika je nastala 13 let po prvem delu iz serije Cesarstvo luči, Magritte pa jo je naslikal za muzo in tesno prijateljico Anne-Marie Gillion Crowet. Ta je umetnika spoznala prek svojega očeta, belgijskega zbiratelja Pierra Croweta, s katerim je umetnik v najljubšem bistroju rad igral šah. S Crowetom in njegovo ženo Georgette sta se precej družila in med drugim preživljal večere ob gledanju filmov Charlieja Chaplina in Busterja Keatona.

Po srečanju Anne-Marie Gillion Crowet se je njena podoba pogosto znašla na Magrittovih platnih. Umetnik ji je ob njunem prvem srečanju, ko je bila Anne-Marie stara 16 let, celo dejal, da jo je slikal, še preden sta se dejansko spoznala.

Njej namenjena slika Cesarstvo luči je ostala v družini, ki jo je med letoma 2009 in 2020 posodila Magrittovemu muzeju v Bruslju. Če bo slika dosegla ceno 45 milijonov funtov, postala najdražje Magrittovo delo.

Cesarstvo luči – vsega skupaj je Magritte ustvaril 17 slik s tem motivom, ki ga je sčasoma še obogatil – je edini pravi poskus oblikovanja serije v Magrittovem opusu. Prvo različico slike je kupil Nelson Rockefeller, druge so danes v zbirki Peggy Guggenheim v Benetkah, Muzeju moderne umetnosti v New Yorku, zbirki Menil v Houstonu in Kraljevem muzeju lepih umetnosti Belgije v Bruslju.
Na dražbo prihaja največja horizontalna slika v seriji. Predstavlja predmestno okolje, domnevno ulico v bližini parka Josaphat v Bruslju, kamor se je umetnik preselil leta 1954. Pred dražbo bo javno razstavljena v Sothebyjevih galerijah v Los Angelesu, Hongkongu, New Yorku in Londonu.

Doslej je najdražje prodana Magrittova slika Načelo užitka, ki je novembra 2018 prav tako na dražbi hiše Sotheby’s lastnika menjala za 26,8 milijona dolarjev.

Magrittovo Cesarstvo luči, (1950), olje na platnu,  79 x 99 cm – delo hranijo v MoMi. Foto: Wikipedia
Magrittovo Cesarstvo luči, (1950), olje na platnu, 79 x 99 cm – delo hranijo v MoMi. Foto: Wikipedia

Magritte (1898–1967) se je rodil v Lessinesu v Belgiji. Študiral je v Bruslju. Od leta 1927 je živel v Parizu in se priključil nadrealističnemu gibanju okoli Andreja Bretona. Po letu 1930 je znova živel v Bruslju.

Njegove mnogokrat paradoksalne in enigmatične podobe so polne simbolov sanj, otroških spominov, hrepenenja in nedosegljive sreče, naslikane v iluzionistični perspektivi in s pozornostjo do detajla. Uporabljal je omejeno število skrbno izbranih motivov, ne glede na to, v katerem mediju je ustvarjal. Motive, kot so na primer pipa, klobuk in oblačno nebo, je vedno znova ponavljal v različnih kombinacijah in nenavadnih kontekstih. Znan je predvsem po svojih nenavadnih kompozicijah in ustvarjanju provokativnih fantazij, ki jih je osmišljal znotraj elementov vsakodnevnega življenja.