Kolektiv Podmladek se z novo razstavo priključuje programu FeKKa in se postavlja v dialog z vodilom letošnjega festivala, ki se glasi Do not go gentle. Foto: Podmladek/SCCA
Kolektiv Podmladek se z novo razstavo priključuje programu FeKKa in se postavlja v dialog z vodilom letošnjega festivala, ki se glasi Do not go gentle. Foto: Podmladek/SCCA
Sorodna novica Ne odidi krotko: FeKK tokrat o različnih perspektivah upora

V sklopu spremljevalnega programa letošnjega Festivala kratkega filma Ljubljana FeKK je v torek, 15. avgusta, potekalo odprtje razstave v prostorih Zavoda za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana. Projektno sobo, namenjeno predvsem pisarniškemu delu in arhivu, že nekaj let v okviru festivala spretno preobrazijo v razstavni prostor.

Letos se z razstavo predstavlja že šest let delujoči kolektiv Podmladek, ki z naslovom Če ne morem plesati, nočem biti del vaše revolucije (angleško If I can’t dance, I don’t want to be a part of your revolution) odgovarja na krovno temo letošnjega festivala kratkega filma Ne odidi krotko (angleško Don't go gentle). Zapis si je festival izposodil iz pesmi valižanskega pesnika Dylana Thomasa v smislu konstitutivnosti upora in osmišljanja uporniškega življenja, kolektiv Podmladek pa na geslo odgovarja s citatom ameriške anarhistke Emme Goldman, ki pravi, da bojevanje za revolucijo ne pomeni zanikanja vsakdanje nujnosti po igrivosti.

Razstava kolektiva Podmladek na FeKK-u

Na razstavi se predstavlja vseh osem članov in članic kolektiva
Članice in članice kolektiva se z različnimi izraznimi sredstvi, ki se raztezajo od slikarstva, animacije, fotografije do kiparstva, povezujejo v heterogeno celoto. "S specifično radoživim in velikokrat izrazito humornim izrazom se posamično odzivajo na realnost," zapiše kuratorka Maša Knapič. Dodaja: "Tako kot referenčna pesem, navdihnjena z željo po upiranju organizma vse do zadnjega vzdihljaja, se tudi želja kolektiva po skupnosti, znotraj katere tli potreba po ustvarjanju, bori proti entropičnosti okolja, ki mu pripada".

Razstavljenih je osem del umetnic in umetnikov kolektiva. Med njimi izstopata dve instalaciji: miza razstavljenih telefonov z izpisanimi kratkimi sporočili, delo Klare Kracine z naslovom Zgrešeni klici, in preobražena pisarniška omara, ki je delo Urše Rahne Ko sem bila majhna, sem mislila, da lahko komuniciram z metulji. Medtem ko po sobi ogledujemo za skritimi skulpturami Eme Kobal z naslovom Premikovalci, nam trije zasloni prikazujejo vizualna dela treh avtorjev: računalniško animacijo Brez Možganov Nea Nor, ambientalno projekcijo Dan v življenju Jake Juhanta in hipnotično animacijo Sem in tja! Sangare Perhaj. Našo pozornost pritegneta še umetniški deli v središču sobe: razobešena vezenina Petre Korent z naslovom Iz ljubezni in Sedišče v soavtorstvu Tjaše Cizej in Sangare Perhaj.

Članici kolektiva Podmladek: Petra Korent (levo) in Klara Kracina (desno). Foto: Podmladek
Članici kolektiva Podmladek: Petra Korent (levo) in Klara Kracina (desno). Foto: Podmladek

Šest let delovanja kolektiva podmladek
Podmladek se je skozi leta materializiral na različnih dogodkih in razstavah. Od prirejanja enodnevnih pop-up dogodkov do razstavljanja v različnih prostorih in galerijah člani kolektiva pod vprašaj postavljajo idejo povezovanja v skupino, vstopanja na umetniški trg in poudarjanja kolektivne solidarnosti v delovanju obojega. S skupnim razstavljanjem in izdajanjem publikacij želijo svoja dela skupinsko predstaviti širšemu občinstvu. Pred tem so razstavljali v okviru Dnevih Križevniške ulice v Mini teatru Ljubljana, v Galeriji Škuc, v galeriji Media Nox v Mariboru in nazadnje v govorilnici Portala 2-7-7-7-8 z razstavo Podmladek Photobooth.

Razstava If I can’t dance, I don’t want to be a part of your revolution je odprta do sobote, 19. avgusta, vsak dan med 20.00 in 24.00. Vhod je urejen z muzejske ploščadi.