Fotografija je simbolična – na njej je detajl Pollockovega dela Sea Change iz leta 1947. Foto: AP
Fotografija je simbolična – na njej je detajl Pollockovega dela Sea Change iz leta 1947. Foto: AP

Delo bi bilo lahko vredno tudi do 50 milijonov evrov, je ocena strokovnjakov, ki jo povzema bolgarski nacionalni radio.

Med mednarodno operacijo je bilo aretiranih več ljudi – trije grški in bolgarski državljan, je poročala državna tiskovna agencija BTA. Preiskava je potekala v Sofiji, Atenah in na Kreti,
cilj pa je bilo razbitje kriminalne združbe, ki je tihotapila kulturno dediščino. Poročila za zdaj še ne podajajo opisa slike ali kakršnih koli drugih podrobnosti v povezavi z njo.

Jackson Pollock je bil vodilna osebnost gibanja abstraktnega ekspresionizma v štiridesetih in petdesetih letih 20. stoletja. Poznan je bil po tehniki zlivanja, kapljanja in curjenja barv na velika platna, kar je ustvarjalo energične vzorce. Pollock je bil poročen s slikarko Lee Krasner, umrl pa je v prometni nesreči leta 1956.

Po prvih ocenah je original
"To je bila mednarodna operacija, pri kateri so sodelovali Europol, Grčija in druge države,"
je po poročanju tiskovne agencije Novinite izjavil Petar Todorov, glavni sekretar na notranjem ministrstvu. "Izjemno zadovoljni smo, da nam je uspelo identificirati in obdržati to sliko, za katero stroka trenutno ocenjuje, da je original." Delo naj bi bilo iz leta 1949, ki pa ga katalogi Pollockovega opusa ne navajajo.

V vzporedni akciji, ki jo je grška policija izvedla v Atenah in na Kreti, so zasegli še pet drugih del slavnih umetnikov.