"Ni sira, Gromit." (Wallace je velik ljubitelj sira, zato je pomanjkanje slastnega mlečnega izdelka pogosta tema pogovorov v njunem gospodinjstvu.) "Poglej vso to krutost na kmetijah pod okriljem RSPCA!" Foto: EPA
V organizaciji RSPCA so komentirali, da so nad vandalizmom
V organizaciji RSPCA so komentirali, da so nad vandalizmom "šokirani", češ da odvrača pozornost od vseh njihovih prizadevanj za pomoč živalim. "Nadziranje našega dela je dobrodošlo, ne moremo pa podpreti nobenih nezakonitih dejanj." Foto: EPA

Iz galerije Philipa Moulda so za medije že potrdili, da je "intervencija" na muho vzela samo zaščitno steklo, ki varuje sliko. Nalepka je na steklu ostala "manj kot deset sekund", je poročal CNN. V zvezi z incidentom ni bil aretiran nihče.

V galeriji je portret za javnost na ogled brezplačno, česar tudi kljub današnjim dogodkom ne nameravajo spreminjati.

Vpadljivi portret v rdeči barvi, ki ga je naslikal portretist slavnih Jonathan Yeo, je bil uradno javnosti predstavljen prejšnji mesec. To je prvi uradni portret kralja, ki se je na britanski prestol povzpel pred dobrim letom dni.

Odgovornost za vandalizem je že prevzela aktivistična skupina Animal Rising, opisala pa ga je kot "lahkotno akcijo". Čez kraljevo obličje so torej nalepili plešasto glavo Wallacea, ki je človeška polovica tandema Wallace & Gromit: ekscentrični izumitelj in njegov beagle sta protagonista številnih stop-motion animacij.

S protestno akcijo so hoteli opozoriti na nemogoče življenjske razmere živali na kmetijah, ki delujejo pod nadzorom organizacije RSPCA (Kraljeva družba za preprečevanje krutosti do živali); prav kralj Karel III. je namreč pokrovitelj RSPCA. "Ker je kralj tako velik oboževalec Wallacea in Gromita, se nam je zdela to najboljša ideja, kako pritegniti njegovo pozornost," je komentiral predstavnik kampanje Daniel Juniper. "Čeprav upamo, da se bo Njegovemu Veličanstvu to zdelo zabavno, pa ga pozivamo, naj resno premisli, če hoče biti povezan z groznim trpljenjem kmetijskih živali, ki ga podpira RSPCA." Kralj Karel je namreč postal pokrovitelj organizacije RSPCA prejšnji mesec.

Kaj v resnici zagotavlja kraljevi pečat?
Vladarjevo pozornost so namreč skušali usmeriti k svojemu poročilu, ki je bilo objavljeno v nedeljo in razkriva rezultate preiskave razmer na 45 kmetijah, kjer naj bi standarde zagotavljala RSPCA. (Med temi zagotovili sta, denimo, obvezi, da morajo imeti živali dovolj življenjskega prostora in da niso zaprte v kletkah.) Pri Animal Rising so svoje izsledke označili kot "šokantne", češ da so bili na vseh obiskanih kmetijah priča "izjemni krutosti do živali".

Karlov portret je v domovini naletel na mešane odzive. Guardianov likovni kritik ga je, denimo, opisal kot
Karlov portret je v domovini naletel na mešane odzive. Guardianov likovni kritik ga je, denimo, opisal kot "površno in banalno" upodobitev, ki se pretirano trudi laskati, ne ponuja pa globljega uvida. Širšo javnost so presenetile predvsem rdeča barva in potencialne razlage njene simbolike. Foto: EPA
Kralj Karel je pokrovitelj organizacije RSPCA postal prejšnji mesec. Foto: EPA
Kralj Karel je pokrovitelj organizacije RSPCA postal prejšnji mesec. Foto: EPA

Vse skupaj se je odvilo z veliko britanskega dostojanstva
Metropolitanska policija je za BBC potrdila, da jih v zvezi z incidentom sploh niso klicali, a so se na kraju samem policisti zglasili sami, ko so po družbenih medijih zakrožile fotografije intervencije. "Govorili smo z osebjem galerije. Potrdili so, da niti slika niti njeno zaščitno steklo nista utrpela nobene materialne škode. Po intervenciji so bili protestniki naprošeni, naj odidejo, kar so tudi naredili. Galerija storilcev ne želi prijaviti, zato nadaljnji ukrepi policije niso bili potrebni."

Mimogrede, Jonathan Yeo je na portret, ki je ob predstavitvi javnosti dvignil precej prahu, vključil tudi majhnega metulja. Ta naj bi simboliziral preobrazbo in prerojenje, pa tudi kraljevo podporo okoljevarstvenim ciljem.

V organizaciji RSPCA so komentirali, da so nad vandalizmom "šokirani", češ da odvrača pozornost od vseh njihovih prizadevanj za pomoč živalim. "Še naprej trdno verjamemo, da je naš program RSPCA trenutno najboljši način, kako pomagati živalim na kmetijah, obenem pa si prizadevamo za izboljšanje njihovega življenja v prihodnosti," je za BBC komentirala predstavnica organizacije.