Botticellijeva mojstrovina je najdražje prodano delo katerega koli italijanskega umetnika do zdaj. Foto: Reuters
Botticellijeva mojstrovina je najdražje prodano delo katerega koli italijanskega umetnika do zdaj. Foto: Reuters

Sliko je prejšnji lastnik leta 1982 na dražbi v Združenem kraljestvu kupil za 1,3 milijona dolarjev, novi lastnik slike, ki je neznan, pa je zanjo odštel 75-krat več.

Portret z naslovom Mladenič, ki drži tondo oz. sliko okrogle oblike s podobo bradatega svetnika je eden od le približno ducata njegovih portretov, ki so se ohranili do današnjega dne. Na delu z merami 58 krat 39 centimetrov je upodobljen moški v poznih najstniških letih z dolgimi zlatimi lasmi, ki v rokah drži tondo oz. sliko okrogle oblike s podobo bradatega svetnika. Pri tondu gre za upodobitev resnične slike iz 14. stoletja, ki naj bi jo naslikal sienski slikar Bartolommeo Bulgarini.

Pri dražbeni hiši Sotheby's so ob prodaji dejali, da gre za enega najpomembnejših in dragocenih portretov iz katerega koli od obdobij, ki so jih prodali na dražbi.

Delo iz 15. stoletja, ki je znano tudi pod imenom Mladenič, ki drži medaljon, je bilo ocenjeno na 80 milijonov dolarjev, pri dražbeni hiši pa so si obetali celo znesek, večji od 100 milijonov dolarjev.

"Obstaja določeno število umetnikov, ki so olimpijski v svoji genialnosti. Botticelli je eden izmed njih," je pred dražbo dejal Christopher Apostle, ki v Sotheby'su bedi nad slikami starih mojstrov. "Ta podoba simbolizira in ponazarja renesanso v Firencah." Do zdaj je sicer za najdražje Botticellijevo delo veljala Marija z otrokom in mladim Janezom Krstnikom, ki je bila leta 2013 prodana za 10,4 milijona dolarjev.

Botticellijev portret je postal tudi drugo najdražje prodano delo starih mojstrov za Odrešenikom sveta Leonarda da Vincija, ki je bil leta 2017 pri avkcijski hiši Christie's hiši prodan za rekordnih 450 milijonov dolarjev.

Med portreti pa sta bila v preteklosti Portret Adele Bloch-Bauer II avstrijskega slikarja Gustava Klimta leta 2006 prodan za 87,9 milijona dolarjev in Portret doktorja Gacheta nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha leta 1990 prodan za 82,5 milijona dolarjev.

Sorodna novica Eden od zgolj 12 ohranjenih Botticellijevih portretov gre na dražbo

Stroka do 20. stoletja sploh ni vedela, da slika obstaja

Slika mladeniča s tondom v rokah je bila približno 200 let v lasti plemiške družine v Walesu, stroka pa sploh ni vedela za njen obstoj, dokler se ni pojavila na umetnostnem trgu na začetku 20. stoletja. Leta 1982 jo je kupil nepremičninski magnat Sheldon Solow in v zadnjih 40 letih je bila večkrat razstavljena, med drugim v newyorškem Metropolitanskem muzeju in londonski Nacionalni galeriji.

Sandro Botticelli (1445–1510) se je rodil v Firencah. Najprej se je učil zlatarske obrti. Kot slikar se je zgledoval pri Filippu Lippiju in Masacciu, predvsem glede natančnega podajanja svetlobe in senc, a je bil sam še natančnejši. Od leta 1470 je imel svojo delavnico. Veliko je ustvarjal za Medičejce, leta 1481 pa je na povabilo papeža Siksta IV. odšel v Rim in slikal v Sikstinski kapeli.

Pod vplivom italijanskega meniha in reformatorja Girolama Savonarole je okrog leta 1491 prenehal obdelovati antične motive, nekaj slik je celo zažgal. Po Savonarolovi smrti je slikal le še v mračnem asketskem slogu. Zadnja leta je preživel v dolgovih in telesno povsem oslabljen. Med njegovimi najbolj poznanimi deli sta Alegorija pomladi in Rojstvo Venere.