Rdeči nosovi na jelenih so že intervencija neznanega vandala – na poslikavi so se pojavili včeraj ponoči. Foto: Reuters
Rdeči nosovi na jelenih so že intervencija neznanega vandala – na poslikavi so se pojavili včeraj ponoči. Foto: Reuters

Na Instagramu, kjer Banksy "avtentificira" vse svoje intervencije, je anonimni umetnik objavil video, ki je bil prejšnji konec tedna posnet v Birminghamu. Na njem je možak – iz pripisa izvemo, da mu je ime Ryan – ki se spravlja k nočnemu počitku na mestni klopci. Video je podložen z božično glasbo.

Banksy je sicer videu pristavil pohvalen komentar: "Bog blagoslovi Birmingham. V dvajsetih minutah, kolikor smo Ryana snemali, so mu mimoidoči podarili toplo pijačo, dve čokoladici in vžigalnik - ne da bi sam kogar koli kaj prosil."

Brezdomstvo sicer v zadnjih letih v Veliki Britaniji postaja vse bolj pereča problematika: najemnine se dvigujejo, socialna pomoč je zamrznjena, socialnih stanovanj pa primanjkuje. V Angliji in Walesu je v letu 2018 umrlo 726 brezdomcev, kar povprečno pomeni kar dva človeka na dan. Od leta 2013, kolikor Urad za statisko (ONS) zbira te podatke, številke še nikoli niso bile tako visoke.

Anonimni umetnik, o katerem vemo samo to, da je bil rojen v Bristolu, s svojimi uličnimi poslikavami načenja predvsem politične in družbene problematike; intervencije opravlja tako rekoč povsod po svetu.

Julie Griffin z mestne občine v Birminghamu je za tiskovno agencijo Reuters pojasnila, da mesto vsako leto poskrbi za "zadostno število začasnih ležišč za ljudi, ki spijo na ulicah" in da "letošnje leto ne bo izjema". "Počasi opažamo manj primerov spanja na prostem v Birminghamu," trdi.

Mestne oblasti so delo že ogradile pred radovednimi domačini. Foto: Reuters
Mestne oblasti so delo že ogradile pred radovednimi domačini. Foto: Reuters

Ko se je vest o novi umetnini razširila po družbenih omrežjih, se je na Twitterju pojavil ključnik #BanksyinBrum, neznani satirik pa je jelenoma že dorisal rdeča nosova.

"Peta najbogatejša država na svetu, ljudje pa spijo na ulicah ... #SRAMOTNO," je bil eden od zapisov ob objavah na Instagramu.

Britanska vlada je lani sprejela zakon (Homelessness Reduction Act), ki nalaga več odgovornosti lokalnim oblastem in je po uradnih informacijah doslej pred izgubo doma obvaroval več kot 58 tisoč gospodinjstev.

Nova Banksyjeva božična stvaritev