Aj Vejvej (1957). Foto: EPA
Aj Vejvej (1957). Foto: EPA

Del postavitve Preplet, drevo pequi, korenine in človeške figure, ki je na ogled na prostem, vključuje 32-metrsko kovinsko upodobitev tropskega drevesa, in kot je povedal Aj Vejvej, želi s to instalacijo opozoriti ljudi, kaj tvegamo, da bomo izgubili s pretiranim izsekavanjem gozdov. "Ljudje bi morali pogledati ta dela in pomisliti, kaj bi lahko izgubili v prihodnosti. To je ... opozorilo o tem, kaj bomo izgubili, če ne bomo ukrepali," je dejal po pisanju portala Voice of America.

Izkušnja brazilskega pragozda
Pred štirimi leti je bil namreč v Braziliji, da bi raziskal nevarnosti, ki so jim izpostavljeni tamkajšnji gozdovi, ko je naletel na ogroženo starodavno drevo pequi (Caryocar brasiliense). S sodelavci je ustvaril odlitek drevesa, ki so ga nato poslali na Kitajsko, kjer je bil na ogled, preden se je pridružil drugim Ajevim umetninam pred odprtjem trenutne razstave v Portu.

Aj pred svojim kovinskim drevesom v parku Serralves v Portu. Foto: EPA
Aj pred svojim kovinskim drevesom v parku Serralves v Portu. Foto: EPA

Ajevo drevo je brez listja, ima votlo deblo, železo pa je videti zarjavelo, kar obiskovalce opozarja na okoljske grožnje, s katerimi se spopada planet. Postavitev med drugim vključuje tudi instalacije iz železnih drevesnih korenin.

Žrtvovanje najboljšega naravnega vira
"Brazilija ima jasno politiko, ki žrtvuje njen najboljši naravni vir: njen pragozd, njeno naravo. In to ni samo najboljši naravni vir Brazilije ... to je najboljši naravni vir planeta Zemlja," je še dejal.

V Pekingu rojenega Aja so aretirali na tamkajšnjem letališču aprila 2011 in ga za 81 dni brez obrazložitve pridržali. Ko so mu kitajske oblasti vrnile potni list, se je odločil za selitev v Evropo.

Na Portugalsko je prispel pred skoraj dvema letoma in pravi, da se ne namerava vrniti v Nemčijo ali Anglijo, kjer je med drugim živel, odkar je leta 2015 zapustil rodno Kitajsko. "Imam dober občutek. Tukaj bom ostal," je glede Portugalske dejal za Associated Press (AP).

"Verjetno najboljša odločitev, kar sem jih kadar koli sprejel"
"Vselej se odločam po lastnem instinktu. Tukaj mi je prijetno," je še dodal ter navedel, kaj ga privlači na novi domovini: razmeroma počasen življenjski tempo, "zelo odprti" ljudje, "zelo sprejemljiva" hrana in obilno sonce.

Sorodna novica Aj Vejvej: "Prava ideološka vojna se je šele začela in covid-19 je le izhodišče"

Povedal je še, da so mu omejitve gibanja med pandemijo pravzaprav omogočile "najbolj produktiven čas". V dobrem zadnjem letu dni je poleg ustvarjanja umetniških del posnel tudi tri celovečerne filme, za letos je napovedan tudi izid njegove knjige. 63-letni Aj je sklenil, da je bila odločitev, da ostane na Portugalskem "verjetno najboljša odločitev, kar sem jih kadar koli sprejel".

Del razstave, ki stoji v osrednji sobi muzeja Serralves v Portu, je na ogled do 5. februarja 2022, med tem ko so umetnine na prostem na ogled do 9. julija 2022. V preteklem mesecu pa so v Lizboni odprli največjo Ajevo retrospektivno razstavo v njegovi dolgi karieri. Postavitev, naslovljena Zanos, bo na ogled do konca novembra.