Bronasta skulptura meri 6,5 metra v višino in tehta 9500 kilogramov. Foto: EPA
Bronasta skulptura meri 6,5 metra v višino in tehta 9500 kilogramov. Foto: EPA

6,5 metra visok kip, narejen po vzoru starodavne indijske skulpture levji kapitel Ašoka, prikazuje štiri leve, nameščene s hrbtom ob hrbtu na okrogli podlagi. Opozicijski voditelji so po pisanju BBC-ja kritični do vlade, češ da je nova upodobitev levjega kapitla Ašoka, ki je bila na vrhu enega od več stebrov, ki jih je postavil cesar Ašoka med svojo vladavino leta 250 pr. n. št., "brezsramna žalitev indijskega nacionalnega simbola".

Popolna replika izvirnika?
Hardeep Singh Puri
, minister zvezne vlade je zavrnil kritiko in dejal, da je skulptura "popolna replika" izvirnika "razen velikosti". Na Twitterju, kjer je objavil fotografiji izvorne in nove skulpture, je zapisal še: "Občutek za sorazmerje in perspektivo. Za lepoto je znano, da je v očeh opazovalca. Enako velja za umirjenost in jezo. Prvotni kip v Sarnathu je visok 1,6 metra, medtem ko je ta na vrhu stavbe novega parlamenta s 6,5 metra višine ogromen." Minister je dodal še, da če bi na novogradnjo postavili natančno repliko izvirnika, "bi bila komaj vidna čez obrobno ograjo".

Sunil Deora, eden od dveh kiparjev, ki sta izdelala to ogromno upodobitev, je dejal, da je zaznana razlika v "obnašanju" levov posledica "obsega in razsežnosti" nove skulpture. "Če levji kapitel v Sarnathu pogledate od spodaj, je videti enako kot skulptura na parlamentu," je dejal 49-letni kipar za The Indian Express.

Premier Modi je v ponedeljek zjutraj objavil videoposnetek odkritja devet ton in pol težkega ulitka na vrhu osrednjega preddverja nove stavbe parlamenta. Eden od visokih vladnih uradnikov je namestitev skulpture označil za "pomemben mejnik v dekolonizaciji" glavnega mesta Indije.

"Morda je Indija danes drugačna"
Toda številni uporabniki družbenih omrežij so poudarili, da se obnašanje levov nove skulpture precej razlikuje od prvotne upodobitve, in namesto, da bi bili "dobrohotni in kraljevski" zdaj "renčijo".

Nekateri voditelji opozicije so dejali, da se zdi sprememba videza kot dodatek vlade. Chandra Kumar Bose, član vladajoče stranke Bharatiya Janata (BJP), je za novičarski kanal NDTV povedal, da sprejema stališče, da je prišlo do spremembe v strukturi. "Vendar ne kritizirajmo zmeraj. Morda je Indija danes drugačna," je dejal.

Nova stavba parlamenta, ki jo še gradijo, je del 200 milijard rupij (2,7 milijarde evrov) vrednega vladnega načrta za posodobitev starih kolonialnih vladnih zgradb v New Delhiju. Opozicijske stranke vlado kritizirajo zaradi stroškov projekta in njegove estetskega vidika.

Stavba parlamenta bo izgrajena nekaj mesecev pozneje, kot so sprva napovedovali. Foto: EPA
Stavba parlamenta bo izgrajena nekaj mesecev pozneje, kot so sprva napovedovali. Foto: EPA

S premierjevim odkritjem spodkopana delitev oblasti?
V ponedeljek je Sitaram Yechury, vodja opozicijske Komunistične partije Indije, dejal, da je vpletenost premierja Modija v odkritje skulpture kot državnega simbola kršila ustavo, saj je "spodkopala" delitev oblasti med izvršno oblastjo, ki jo predstavlja gospod Modi, in zakonodajno, ki jo simbolizira stavba parlamenta. Ob tem je tudi kritiziral premierja, ker je na dogodku izvedel pujo – hindujski verski obred. Tudi opozicija je sporočila, da na odkritje ni bila povabljena.

Nova stavba parlamenta naj bi bila po prvotnih napovedih dokončana do avgusta letos, kar bi bilo pravočasno za praznovanje 75-letnice neodvisnosti Indije. A so pristojni po novem napovedali, da bo dokončana šele oktobra, piše BBC.