Njen tvit je sprožil na tisoče odzivov jeznih hindujcev, ki so jo obtožili, da žali njihova verska čustva, pri čemer so mnogi zahtevali tudi njeno aretacijo. Nekaj dni po sobotni objavi so na policiji v severni indijski zvezni državi Utar Pradeš prejeli pritožbo proti režiserki zaradi "nespoštljivega prikazovanja" hindujskih bogov.

Kali, utelešena v neodvisni viziji
Leena Manimekalai
, ki trenutno študira v Kanadi, je za BBC povedala, da v svojem filmu upodablja boginjo "zagovarja človečnost in sprejema raznolikost. (...) Kot pesnica in filmska ustvarjalka utelešam Kali v svoji neodvisni viziji".

V Kanadi delujoča indijska visoka komisija pa je sporočila, da je pozvala organizatorje tamkajšnjega dogodka, na katerem naj bi predvajali film Kaali, naj umaknejo "provokativen" plakat. Ob tem so organizatorjem posredovali tudi "pritožbe voditeljev hindujske skupnosti v Kanadi".

Pozivi k tožbi filmarke
Upodabljanje religijskih likov na filmu je občutljiva tema v Indiji. Leta 2015 je državni cenzorski odbor zahteval več izrezov iz bollywoodskega filma Angry Indian Goddesses (Jezne indijske boginje), ki je prikazoval podobe hindujskih boginj. Tudi sicer se filmski ustvarjalci in igralci spopadajo s protesti zaradi prikazovanja religijskih tematik ali referenc v svojih filmih.

Več uporabnikov Twitterja je izrazilo mnenje, da je upodobitev boginje na plakatu filma Kali žalitev za hinduizem in pozvalo k tožbi filmarke. Nekateri so zahtevali spoštovanje vseh verskih čustev.

Vinit Goenka, tiskovni predstavnik vladajoče stranke Baratija Džanata, je dejal, da je prikaz boginje prizadel "čustva Indijcev po vsem svetu" in prosil indijsko vlado, naj zagotovi odstranitev tvita Line Manimekalai. V prestolnici Delhi delujoč odvetnik je tvitnil, da je vložil prijavo zoper njo.

Boginja, ki se sprehaja po ulicah Toronta
Režiserka, ki prihaja iz južne države Tamil Nadu, je na študiju filma v Torontu. Je ena od 18 podiplomskih študentov, izbranih v okviru programa Metropolitanske univerze v Torontu, kjer se posvečajo stvaritvam na temo multikulturalizma. Po njenih besedah je film "odkrit posnetek" nje same, oblečene v boginjo med sprehodom po ulicah Toronta. "V mojem filmu Kali izbere mene kot duha, drži zastavo ponosa in kamero v rokah ter sreča prve narode (avtohtone ljudi), ljudi afriškega, azijskega, perzijskega rodu, Jude, kristjane, muslimane in minivesolje, ki ga je mogoče ujeti na katerem koli preseku Kanade," je še povedala za BBC.

Božanstva so ponavljajoča se tema v njeni filmografiji. Dokumentarni film Goddesses, ki ga je posnela leta 2007, je bil prikazan na filmskih festivalih v Mumbaju in Münchnu. Maadathy - An Unfairy Tale, njen film iz leta 2019 pa je pripovedoval izmišljeno zgodbo o tem, kako je mlado dekle iz marginalizirane kastne skupine ovekovečeno kot božanstvo.

Sorodna novica Odgovornost za napad v Kabulu prevzel IS

Prizor na plakatu aktualnega filma pa po njenih besedah prikazuje boginjo, ki izkazuje ljubezen, medtem ko "prijazno sprejme cigareto od pripadnika delavskega razreda v parku okoli trga Kensington". Dodala je, da se ljudje na vaških festivalih v južni Indiji pogosto oblečejo v Kali, pijejo podeželske žgane pijače in plešejo. "Umetnikov ne sme dušiti klima strahu. Moramo biti glasnejši in močnejši," je še dejala.

Protesti zaradi komentarjev o preroku
V Indiji so sicer nedavno izbruhnili tudi veliki protesti muslimanov zaradi komentarjev enega od tamkajšnjih politikov o preroku Mohamedu. Prejšnji teden je policija v zvezni državi Radžastan aretirala dva pripadnika Islamske države, ki sta bila obtožena umora hindujca. Po njunih besedah je šlo za maščevanje zaradi podpore politikovim pripombam.