Šestmetrski balon je muzej odkupil za svojo protestno zbirko. Vanjo so vključena tudi dela, povezana z gibanjem sufražetk, akcijami za mir na svetu in ozaveščanje o podnebnih spremembah. Foto: EPA
Šestmetrski balon je muzej odkupil za svojo protestno zbirko. Vanjo so vključena tudi dela, povezana z gibanjem sufražetk, akcijami za mir na svetu in ozaveščanje o podnebnih spremembah. Foto: EPA
Sorodna novica Napihljivi dojenček Trump gre v zbirko Londonskega muzeja

Poleg znanstvenikov z Univerzitetnega kolidža v Londonu je pri analizi balona sodelovala tudi mlada raziskovalka Tjaša Rijavec s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Z analizo naj bi ugotovili, kako balon ohraniti dolgoročno. Prvič so ga napihnili v znak protesta ob Trumpovem obisku Londona leta 2019, njegov avtor je britanski umetnik Matthew Bonner.

Težava bo plastiko zavarovati pred razpadanjem
"Balon je narejen iz materiala PVC, ki je mehak in prožen ter zelo tanek, podobno kot ogromna žoga za plažo. Plastika se stara in razpada na včasih nepričakovane načine, zato nam bo to pomagalo ugotoviti, kako jo lahko dolgoročno najbolje ohranimo kot del naše zbirke,"
so še zapisali v muzeju.

Po poročanju britanskega BBC-ja so balon napihnili strokovnjaki v specializiranem podjetju v Chelmsfordu, da bi preverili morebitna potrebna popravila na balonu. V Londonskem muzeju upajo, da bodo balon lahko postavili na ogled v svojem novem domovanju v londonskem predelu West Smithfield, ki naj bi svoja vrata odprl leta 2026.

Sorodna novica Foto: Nad Londonom protestno poletel "jezni dojenček Trump"

Balon prikazuje Trumpa kot dojenčka, ki nosi plenice in v roki drži mobilni telefon. Balon so uporabili tudi med protesti na Irskem leta 2019. So pa prepovedali, da bi se dvignil nad takratnim predsednikovim igriščem za golf v Turnberryju na Škotskem.

Balon je Londonski muzej dobil v dar januarja 2021. Testno napihovanje je zadnji korak, ki bo muzeju pomagal pri odločitvi, kako balon razstaviti. Ob tem so v Londonskem muzeju še navedli, da je ohranitev balona izziv, saj je bil izdelan za "kratkotrajno uporabo".

Britanski humor na delu
Ko je muzej leta 2021 balon pridobil, ga je označil za "izjemno in domiselno zamisel", ki odraža, kako Londončani uporabljajo satiro.

Balon nameravajo razstaviti kot del muzejske protestne zbirke, skupaj s predmeti, povezanimi z gibanjem za volilno pravico, in transparenti s protestov za dostopnejši javni prevoz.