Razstava Take Back Control (Vračanje nadzora) je v enem prostoru zbrala več ducat umetnin in časopisne naslovnice iz časa pred angleškim referendumom o odhodu iz EU-ja. Naslov je sicer parafraza slogana kampanje "Leave", ki se je zavzemala za brexit, so pa v postavitev vključene umetnine, ki argumentirajo tako eno kot drugo stran velike nacionalne dileme.

Britanski poslanci so s 412 glasovi za in 202 proti podprli preložitev brexita in novo glasovanje o ločitvenem sporazumu. Premierka Theresa May bo zdaj zaprosila EU za odložitev odhoda. Foto: Reuters
Britanski poslanci so s 412 glasovi za in 202 proti podprli preložitev brexita in novo glasovanje o ločitvenem sporazumu. Premierka Theresa May bo zdaj zaprosila EU za odložitev odhoda. Foto: Reuters

"To je priložnost, da s pomočjo medijev in "artivistov" (kombinacija besed umetnik in aktivist, op. n.) podoživimo živce cefrajoče vznemirjenje v tednu referenduma," je pojasnil umetnik in kurator razstave Brydon. "Zdaj imamo možnost, da skozi prizmo vsega, kar se je dogajalo takrat, pogledamo na to, kar se dogaja zdaj."

Med najbolj opaznimi eksponati je na primer poster Strong and stable my arse (Klinc pa močni in stabilni), ki ga je oblikoval Turnerjev nagrajenec Jeremy Deller. Slogan se navezuje na predvolilno kampanjo Therese May leta 2017. Umetnik Guy Morris je za razstavo "priredil" klasični svetlobni znak za Izhod zdaj seveda napoveduje "brexit".

Inštalacijo What if Voting Changed Everything? (Kaj, če bi volitve spremenile vse?) si je zamislil David Dunnico: v volilno skrinjico je stlačil nacefrane trakove belega, rdečega in modrega papirja. Bryden je prispeval kompozit raznih časopisnih naslovnic na temo brexita.

Razstava, ki jo lahko v Londonu ujamete do 24. marca, je ujela čas političnega kaosa v Veliki Britaniji: datum, ki je bil predviden za britanski odhod iz EU-ja, 29. marec, se bliskovito približuje.

David Dunnico s svojo inštalacijo parafrazira slavno izjavo ameriške anarhistke Emme Goldman, ki je izjavila:
David Dunnico s svojo inštalacijo parafrazira slavno izjavo ameriške anarhistke Emme Goldman, ki je izjavila: "Če bi volitve kaj spremenile, bi jih prepovedali." Dunnico ugotavlja, da se v dobi globalizacije velja spraševati ne samo, kolikšno težo ima glas, ampak tudi, koliko moči sploh imajo vlade posameznih držav. Foto: Reuters

Po treh burnih dnevih parlamentarnih debat je bilo v četrtek odločeno, da bodo prosili za odlog razen če se jim bo naslednji teden (v tretjem poskusu) uspelo zediniti za dogovor o razhodu. "Mislim, da morata obe strani izhajati iz mentalitete upanja in navdušenja nad prihodnostjo, ne pa, da se nenehno pričkata," je Brydenov spravljivi zaključek.