Fotografija RAZSVETLJENJE (Vse Mlečne ceste vodijo v Rakov Škocjan), za katero je Žan Kafol prejel glavno nagrado v kategoriji Pokrajina. Foto: Žan Kafol
Fotografija RAZSVETLJENJE (Vse Mlečne ceste vodijo v Rakov Škocjan), za katero je Žan Kafol prejel glavno nagrado v kategoriji Pokrajina. Foto: Žan Kafol

Žan Kafol je na svoji spletni strani zapisal, da je zmagovalna fotografija s podnaslovom Vse Mlečne ceste vodijo v Rakov Škocjan nastala avgusta, ko se je odločil po navdihu dveh starejših del fotografirati sceno pod Malim naravnim mostom v Rakovem Škocjanu. Na fotografiji je želel tokrat po lastnih besedah uprizoriti “več drame”, obenem pa doseči, da bi bila na nebu vidna Mlečna cesta. "Vedno me je privlačilo narediti tehnično zahtevno fotografijo, da je videti drugače, saj se mi zdi, da se človeka bolj dotakne, ko neko že tisočkrat vidno stvar vidiš z drugačne perspektive. To iskanje prikazati nekaj na drugačen način me v bistvu spremlja od začetka," je povedal avtor.

Izbran med več kot 2000 deli
Natečaj National Geographica je sočasno potekal v več državah, že samo v Sloveniji pa je bila konkurenca izjemno močna, saj je bilo po podatkih organizatorja objavljenih nekaj več kot 2000 fotografij. Kafol je tako lani kot letos prijavil štiri, žirija pa je nato obakrat med štirimi izbranimi v posameznih kategorijah izbrala absolutnega zmagovalca.

Za glavno nagrado si je prislužil potovanje na Portugalsko in fotoaparat Nikon Z6II, vendar mu največ pomenita zmagi sami. "Zame je to velik uspeh, ki me zelo motivira za delo naprej," je povedal za STA.

Žan Kafol je že drugič zaporedoma zmagal na natečaju National Geographica. Foto: ZRC SAZU/Marko Zaplatil
Žan Kafol je že drugič zaporedoma zmagal na natečaju National Geographica. Foto: ZRC SAZU/Marko Zaplatil

Od samouka do nagrajenega fotografa
Čeprav Kafolovo zanimanje za fotografijo sega v osnovno šolo, pa se je s fotografiranjem začel resno ukvarjati šele v srednji šoli, ko sta ga leta 2007 zanj navdušila sošolca. "Takrat sem imel 17 let. Takoj sem prepričal očeta, da greva v Ljubljano po zrcalno refleksni fotoaparat Canon 400D. Oče trdi, da sem mu sicer denar v nekaj letih vrnil, a sam nisem povsem prepričan," je povedal.

Kot veliko fotografov je tudi on samouk: "Če si amater, še ne pomeni, da si slab in če si profesionalec, še ne pomeni, da si dober," meni sam. Obenem pravi, da se točka preloma zgodi, ko začneš s fotografijo služiti. "Pri meni je bilo to konec srednje šole, že prvo leto, ko sem imel profi aparat, sem namreč za postojnski festival Zmaj 'ma mlade naredil nekaj fotk z dogodkov in dobil prvi honorar. Sem pa kmalu ugotovil, da to ni ravno smer, v katero bi želel iti."

Želja po samostojni razstavi
Kafol deluje tudi kot sodelavec Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU v Postojni, kar mu tudi omogoča priložnost za raziskovanje jamske fotografije. Kafol ima za seboj že nekaj obiskov težje dostopnih jam, za kar je opravil tudi tečaj vrvne tehnike, naslednje leto pa si želi opraviti še jamarski izpit.

Na lanski zmagovalni fotografiji Iz zraka je Žan Kafol upodobil Cerkniško jezero. Foto: Žan Kafol
Na lanski zmagovalni fotografiji Iz zraka je Žan Kafol upodobil Cerkniško jezero. Foto: Žan Kafol

Še ena izmed neizpolnjenih, a ne nedosegljivih želja je priložnost samostojne razstave. "Zmage, kot je ta od National Geographica, ti dajo motivacijo, da bi to naredil, sploh zdaj, ko me k temu nagovarja veliko ljudi in prijateljev. Za prvo razstavo razmišljam o eksperimentu s pokrajinsko fotografijo, ampak problem je, da se mi nikoli ne zdi nobena dovolj dobra," je še povedal.