Foto: EPK Reka
Foto: EPK Reka

Na postavitvi, ki prikazuje tako svet mode in stripa kot njuno sovplivanje, je razstavljenih več kot sto predmetov iz zbirke Muzeja stripa v mestu Angouleme na zahodu Francije. Na ogled je vse od izvirnih stripovskih tabel, risb do oblek, modnih dodatkov, parfumov in drugih predmetov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Foto: Amazon
Foto: Amazon

Francoska risarska tradicija
Nedvomno velja med eksponati izpostaviti nekatere prve risbe svetovno znanih oblikovalcev Yvesa Sainta Laurenta, Christiana Diora in Thierryja Muglera, ki so svoje kolekcije najprej ustvarjali na papirju, te stvaritve pa so pomemben del risarske tradicije znotraj francoske visoke mode.

Na ogled so tudi dela ameriškega avtorja stripov in pionirja animiranega filma Winsorja McCayja ter še nikoli videni strip La Vilaine Lulu, edini, ki ga je zasnoval oblikovalec Yves Saint-Laurent.

Direktorica Reke 2020 Irena Kregar Šegota je izrazila zadovoljstvo, da so muzeji in galerij v Primorsko-goranski županiji ponovno odprti, da si bodo obiskovalci lahko ogledali razstavo. "Muzejski prostori so varni za covid-19 in že ves čas se močno trudimo, da bi uvedli vse epidemiološke ukrepe," je povedala. V obdobju, ko so bili muzeji zaprti, so po njenih besedah posneli tudi spletno vodstvo po razstavi in ga objavili na spletni strani Reke 2020.

Obnova stare zgradbe reškega mestnega muzeja. Foto: EPK Reka
Obnova stare zgradbe reškega mestnega muzeja. Foto: EPK Reka

Mestni muzej z osveženo podobo
Staro zgradbo Muzeja mesta Reka na Trgu Riccarda Zanelle, kjer je bil sedež muzeja pred odprtjem palače, ki je nekoč služila kot upravna stavba tovarne sladkorja, so medtem obnovili. Reški podžupan Marko Filipović je povedal, da so v obnovo vložili tri milijone kun (dobrih 396.000 evrov), od tega so 700.000 kun (dobrih 92.000 evrov) pokrili iz evropskih sredstev. "Ta prostor je za nas pomemben, ker gre za vrhunski galerijsko-muzejski prostor, v katerem bodo, sem prepričan, v prihodnosti številni kulturni in umetniški programi," je še dodal podžupan.

Projekt EPK Reka 2020 se bo uradno sklenil 30. aprila, razstavo pa je mogoče obiskati do 16. junija.