Oblaki Tilna Sepiča. Foto: EPK Reka
Oblaki Tilna Sepiča. Foto: EPK Reka

Izdelovanje instalacij s prebivalci istrskega mesteca

Člana ekipe festivala Svetlobna gverila sta v okviru podprograma reškega EPK-ja, naslovljenega Sosedstvo, izvedla delavnici s prebivalci Lovrana v bližini Reke. Seriji oblakov in fantastičnih žuželk bosta danes zaživeli kot del širše manifestacije.

Delavnice izdelovanja Oblakov z lokalnimi prebivalci so pod vodstvom Tilna Sepiča izvedli že pretekli mesec, v sredo pa je delavnico Fantastične žuželke tam začela še Katja Paternoster.

Na več lokacijah po Lovranu bodo danes od 18. ure predstavili projekte, ki so nastali pod okriljem omenjenega podprograma. Malo pred 19. uro bo čas tudi za predstavitev svetlobnih instalacij Oblaki in Fantastične žuželke.

Pogled na Fantastične žuželke, kot so zaživele na Svetlobni gverili v Ljubljani. Foto: Svetlobna gverila/DK
Pogled na Fantastične žuželke, kot so zaživele na Svetlobni gverili v Ljubljani. Foto: Svetlobna gverila/DK

Spremenil te bom v lovorovo drevo!
Med drugim bodo v sklopu manifestacije Spremenil te bom v lovorovo drevo! tamkajšnji prebivalci od drugega sosedstva Malinske sprva simbolično prevzeli časovno kapsulo, sledilo bo odprtje razstave Vladimirja Gudaca v lokalni galeriji Laurus. Večer bo zaokrožen v duhu plesa in glasbe, s koncertom ga bo sklenil Aindrias de Staic. Glasbenik in pripovedovalec prihaja iz Galwaya na Irskem, ki se letos prav tako ponaša z nazivom EPK.

Sorodna novica Reka in Galway: Evropski prestolnici kulture letos na Hrvaškem in Irskem

V dani situaciji tudi EPK ne more povsem zaživeti
Avgusta je Evropska komisija zaradi učinkov pandemije predlagala, da se obema mestoma naziv Evropske prestolnice kulture za leto 2020 podaljša do 30. aprila prihodnjega leta. Predlog morata potrditi še Evropski parlament in svet. Komisija je hkrati predlagala še preložitev izvajanj naziva za prihodnje načrtovane prestolnice kulture: za Novi Sad (Srbija) z leta 2021 na leto 2022, Elefsina (Grčija) in Temišvar (Romunija) pa bi namesto leta 2022 naziv nosila leta 2023.