Leta 2018 je ilustratorka osvojila nagrado največjega svetovnega sejma otroških knjig na svetu, bolonjskega sejma. Foto: Vodnikova domačija
Leta 2018 je ilustratorka osvojila nagrado največjega svetovnega sejma otroških knjig na svetu, bolonjskega sejma. Foto: Vodnikova domačija

Vendi Vernić v ilustracijah spaja številne tehnike, ob tem pa njena dela na sugestiven način in z natančnimi detajli komunicirajo like, značaje in vzdušje, piše v najavi razstave. Njene ilustracije sledijo tradiciji, a hkrati z njo "niso obremenjene, jo presegajo ter ubirajo sodobno noto in nosijo samosvoj osebni glas".

Razstava Čez črto, katere kuratorka je Maša P. Žmitek, prinaša več kot 50 izvirnikov ilustracij iz treh knjižnih izdaj literarnih mojstrov Eugena Ionesca (Priče 1, 2, 3, 4, Mala zvona, 2020), Daniila Harmsa (Sedam mačaka, Mala zvona, 2019) in Nikolaja Vasiljeviča Gogolja (La nariz /El abrigo, Saposcat, 2019).

Razstava Čez črto bo na ogled do 30. aprila, v Vodnikovi domačiji pa za 30. marec ob 20.00 napovedujejo tudi spletni pogovor z ilustratorko; z njo se bo prek aplikacije Zoom pogovarjal Izar Lunaček.

V Galeriji Vodnikove domačije dela ilustratorke Vendi Vernić

Nagrajena v Bologni, meki otroških knjig
Vendi Vernić (1991) je ilustratorka in vizualna umetnica, ki živi in ustvarja v Zagrebu. Je dobitnica mednarodne nagrade za ilustracijo na knjižnem sejmu v Bologni (2018), za svoje delo pa je prejela tudi več drugih nagrad, med njimi nagrado Grigor Vitez za otroško ilustracijo na Hrvaškem (2020) in na festivalu ilustracije Mors v Moskvi (2017).

Njeno delo je bilo prikazano na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v Seulu, Bologni, Moskvi, Tokiu in Zagrebu. Ilustrirala je že pet knjig za otroke in mladostnike, kot ilustratorka in oblikovalka pa sodeluje z različnimi založbami in kulturnimi institucijami.

Foto: Vodnikova domačija
Foto: Vodnikova domačija