Ena izmed fotografij nagrajene serije Cirila Jazbeca. Foto: Ciril Jazbec
Ena izmed fotografij nagrajene serije Cirila Jazbeca. Foto: Ciril Jazbec

Serija fotografij Cirila Jazbeca One way to fight climate change: Make your own glaciers, torej Eden od načinov boja proti podnebnim spremembam: naredite si svoje ledenike, je ob besedilu avtorice Arati Kumar-Rao izšla v svetovni tiskani izdaji National Geographica.

Celotno serijo fotografij si lahko ogledate tukaj.

Posnetki so nastali v regiji Ladakh na severu Indije, znani tudi kot Mali Tibet, kjer je vse manj snega in vse več krčenja ledenikov. Tamkajšnji prebivalci zato lastnoročno gradijo ogromne ledene stožce, da se lahko tako poleti oskrbujejo z vodo. Te ledene stupe služijo kot vodni stolpi, v katerih je shranjena zimska talina, ki jo uporabijo za spomladansko sajenje. V vasici Gja na severu Indije v eni izmed teh stup deluje celo kavarna, zaslužek katere so namenili za financiranje romanja vaških starešin.

S fotoaparatom v boj proti propadanju planeta
Kot pravi Jazbec, je ta serija fotografij del njegovega ambicioznega dolgoročnega multimedijskega projekta Odpornost na podnebne spremembe, v okviru katerega dokumentira neverjetne rešitve in poskuse boja proti podnebnim spremembam. Na splošno se v svojem delu osredotoča na skupnosti, ki se spoprijemajo s posledicami globalizacije in podnebne krize.

Med drugim je na otočju Kiribati na lastne oči videl naraščajoče morje, erozijo in tajanje permafrosta na Aljaski, več kot sedem mesecev je preživel na Grenlandiji, kjer je dokumentiral učinke podnebnih sprememb na Inuite. Dolgoročnim projektom se zato posveča z namenom ozaveščanja o propadanju našega planeta in vedno večjem vplivu podnebnih sprememb, skozi svoja multimedijska dela pa te zgodbe pripoveduje na različnih ravneh.

Podnebne spremembe se zajedajo tudi v alpski svet
Z revijo National Geographic sodeluje od leta 2014, trenutno se posveča novemu naročilu, ki ga je dobil za objavo na njihovih straneh, in sicer za zgodbo o podnebnih spremembah v Alpah.

Ciril Jazbec. Foto: Primož Lukežič
Ciril Jazbec. Foto: Primož Lukežič

Dokumentarni fotograf in filmski režiser Ciril Jazbec (1987) je v letu 2011 magistriral iz fotoreporterstva in dokumentarne fotografije na College of Communication v Londonu. Njegovo delo je bilo do danes poleg revije National Geographic objavljeno v publikacijah, kot so The New York Times, GEO, Der Spiegel, Neu Zürcher Zeitung, Marie Claire Italy, Leica Fotografie International, Bloomberg Businessweek, Wired UK in The British Journal of Photography.

Njegovo delo je bilo razstavljeno in predstavljeno na več raznolikih prizoriščih, med drugim v Les Rencontres d'Arles, Visa pour l'Image, The Photoville, PhEST, Format Festival, The Annenberg Space for Photography, Newseum, East Wing Gallery in The Royal Geographical Society.

Jazbec se že ponaša z več nagradami, med katerimi so Leica Oskar Barnack Newcomer Award (2013), Photo Folio Review Les Rencontres d'Arles (2013), Magnum 30 under 30 (2015), PDN’30 New and emerging photographers to watch (2016) in Pictures of the Year International World Understanding Award (2018).

Natanko katero od World Press Photo nagrad so nominiranci osvojili v svoji kategoriji in kateri izmed njih je prejemnik glavne nagrade, bodo razglasili na podelitvi 15. aprila.