"Koronapaket fotografinj in fotografov" bodo predstavili v desetih dneh, po dva avtorja na večer. Foto: Fotogank

"Prostor, v katerem običajno ustvarjamo in razstavljamo, je bil večini izmed nas odvzet, zato bomo fotografije projicirali z domačega okna na sosednjo stavbo," pojasnjujejo "Fotogankovci". Njihov kolektiv sestavljajo Manja Zore, Marisa Popovič, Katja Goljat, Matjaž Rušt, Robert Marin in Klemen Skubic.

Manja Zore s svojimi fotografijami odpira temo dotika. Foto: Fotogank
Manja Zore s svojimi fotografijami odpira temo dotika. Foto: Fotogank

Udeležite se lahko od doma
Ulica se tako spreminja v razstavni prostor, fotografi pa ji "kljub naši odsotnosti vrnejo nekaj življenja". "Koronasveženj fotografinj in fotografov" bodo predstavili v desetih dneh, po dva avtorja na večer. Projekcijo bodo prenašali v živo na Facebooku, saj bi radi udeležbo omogočili vsem, ne le svojim najbližjim sosedom.

Začetek projekcij na Trubarjevi ulici bo danes ob 21.00. Kot prva se bosta predstavila Matjaž Rušt In Manja Zore.

Protesti z balkonov
Rušt je ustvaril serijo fotografij protestov Ljubljančank in Ljubljančanov z balkonov, ki so se začeli, potem ko je nova vlada v času krize s koronavirusom med drugim dvignila plače ministrom in državnim sekretarjem, doživela zmedo z nakupom zaščitne opreme, politično kadrovala, sprejela gospodarske ukrepe, ki so sprva zaobšli samozaposlene, in izrazila željo po dodelitvi izrednih pooblastil vojski.

Ljudje potrebujemo bližino
Zore ima v trenutnem času bolj intimen pristop: ponuja serijo fotografij o čutnosti rok in dotika. "Te dni se soočamo in razmišljamo o stvareh, ki so bile še pred kratkim samoumevne. Prisilna izolacija je med drugim izostrila tudi to, kako pomembni so stik in bližina sočloveka, dotik in objem prijatelja," poudarja fotografinja.

Začetek projekcij na Trubarjevi ulici bo danes ob 21.00. Foto: Fotogank
Začetek projekcij na Trubarjevi ulici bo danes ob 21.00. Foto: Fotogank

Svoja dela bodo med drugimi predstavili še uveljavljeni slovenski fotografi, kot so Ciril Jazbec, Matjaž Tančič, Simon Chang in Vanja Bučan, iz mlajše generacije pa Jošt Franko, Nik Erik Neubauer, Lucija Rosc in Asiana Jurca Avci. Vse, ki bi se radi pridružili s svojimi projektorji, vabijo, da se oglasijo prek družbenih omrežij.

Fotografije na pročeljih stavb