Foto: Fotografski muzej Maribor/Facebook
Foto: Fotografski muzej Maribor/Facebook

"Njegova serija fotografij je le njegovo videnje, kajti nihče ne ve in nihče si niti približno ne upa napovedati, kakšen bo jutrišnji svet, ki umira pred našimi očmi. Le eno je gotovo: drugačen bo," je zapisala Tatjana Pregl Kobe v spremni besedi k avtorjevi knjigi Posledice, ki prav tako obravnava človekove vplive na okolje.

Fotograf je domišljijsko futuristične podobe stanja Zemlje ustvaril z uporabo digitalnih orodij. Njegove so tako fotografije kot računalniška obdelava. "Tako radikalno kot človek posega v svoj naravni prostor, so radikalni tudi njegovi posegi v lastne fotografske posnetke. Vse te možnosti je uporabil zato, da je čim nazorneje prikazal lastno občutenje grožnje, ki lahko v bližnji prihodnosti postane resničnost," je še zapisala avtorica spremne besede.

Bojan Golčar (1966). Foto: Radio Maribor/Bojan Golčar, osebni arhiv
Bojan Golčar (1966). Foto: Radio Maribor/Bojan Golčar, osebni arhiv

V Mariboru rojeni Bojan Golčar se ukvarja s fotografijo od konca 80. let preteklega stoletja, sprva je bil dejaven na področju gledališke fotografije. Dela iz gledaliških predstav Igorja Štromajerja, nastala v tem obdobju, je prvič razstavil v Cankarjevem domu v Ljubljani in nato v takratnem Foto salonu v Mariboru. Sledil je avtorski projekt v sodelovanju s plesalko in koreografijo Mojco Kasjak z naslovom Medprostori teles, ki je bil med drugim na ogled v Umetnostni galeriji Maribor (UGM).

Bojan Golčar: Posledice. Foto: Samozaložba
Bojan Golčar: Posledice. Foto: Samozaložba

Golčar je na področje avtorske fotografije znova stopil leta 2017 s fotomonografijo Usedline in sledovi, ki je posvečena domačemu Mariboru. Spremljale so jo razstave v Likovnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor, Galeriji Epeka in Layerjevi hiši v Kranju. Sledili sta seriji Onkraj tišine in Posledice, ki je objavljena v knjigi, v kateri se je prvič dotaknil vprašanj ekološke in podnebne problematike. Serija je bila razstavljena v okviru Festivala fotografije Maribor, v Galeriji Inštituta Jožef Stefan v Ljubljani in v Knjižnici Urbanističnega inštituta v Ljubljani.

Razstavo Krasni novi svet bodo v Miheličevi galeriji na Ptuju odprli drevi ob 18. uri.