V Milanu živeči umetnik kongovskih korenin se je odločil dati delo na trg po izklicni ceni 45 tisoč evrov. Upodobitev je prišla v času, ko je protimigracijsko usmerjenemu Salviniju spodletelo tudi pri nedavnem poskusu, da bi prevzel oblast.

Neosvojena rdeča trdnjava
Na regionalnih volitvah, ki so jih izvedli prejšnji konec tedna v severnoitalijanski deželi Emiliji – Romanji, je sicer glede na ankete že kazalo, da bi lahko ta tradicionalno rdeča trdnjava prvič po vojni izbrala desno vodstvo.

Vendar je bilo po volitvah jasno, da bo deželi naslednjih pet let vladala levosredinska koalicija pod vodstvom starega novega predsednika Stefana Bonaccinija.

Salvini sprva navdušen nad pobudo
Spletna dražba "črnega Salvinija", ki naj bi glede na napovedi trajala še do 31. januarja, je po besedah Kankuja "provokacija ... ki sproža razpravo, v kateri je k sodelovanju povabljen ves narod." Kot je po pisanju portala The Art Newspaper napovedal umetnik, bo del prihodkov od prodaje namenil kateri izmed nevladnih organizacij.

Po njegovih besedah je bil Salvini sprva celo navdušen nad njegovo pobudo. Politik je takrat na svojem profilu na Instagramu objavil, da bo "morda sodeloval na dražbi, saj umetnost – če je to res umetnost – nima meja". Vendar, kot je povedal Kanku, se je "Salvini, potem ko je ugotovil, da bo del izkupička šel v NVO, potuhnil".

Nova muza italijanskih umetnikov
Salvini očitno je očitno precej priljubljen predmet italijanskih umetnikov. Lanskega novembra je Salvatore Scuotto izdelal skulpturo, na kateri je nekdanji italijanski notranji minister upodobljen, kako uperja pištolo v dvojico prestrašenih temnopoltih migrantov.

Salvini se je na stvaritev, ki je bila na ogled v eni izmed galerij v Neaplju, ostro odzval. "To delo, ki me prikazuje, kako streljam na dva priseljenca, če je to umetniško delo, me ne nasmeji. Zakaj za vraga bi me to nasmejalo?" je izrazil svoje ogorčenje v videoposnetku, ki ga je objavil na Twitterju. Nadaljeval je, da "je 'skulptura' spodbuda k sovraštvu in nasilju, ne pa umetnost. Seveda so lahko skulpture nepomembne, v nekoga uperjena pištola pa ni."