Delo, ki je bilo na dražbi ponujeno prvič, je bilo predtem v zbirki modernističnega skladatelja Giacinta Scelsija. Foto: EPA
Delo, ki je bilo na dražbi ponujeno prvič, je bilo predtem v zbirki modernističnega skladatelja Giacinta Scelsija. Foto: EPA

Španski nadrealist je delo naslikal leta 1937, v obdobju intenzivnih osebnih odkritij in izražanj, medtem ko je v svetu okoli njega vihrala vojna, ozračje sveta pa se je že nasičevalo ob prihajajočem novem svetovnem spopadu.

Salvador Dalí, Par z glavama, polnima oblakov, 1937. Foto: Wikipedia
Salvador Dalí, Par z glavama, polnima oblakov, 1937. Foto: Wikipedia

"Veseli me, da je dobilo pozornost, ki si jo zasluži," je o Dalíjevem delu po dražbi hiše Bonhams dejala generalna direktorica za impresionistično in moderno umetnost pri avkcijski hiši India Phillips. Dalíjevo delo pa je po poročanju portala ArtDaily opisala kot mojstrovino, ki ponuja vpogled v tisto, kar ga je najbolj zaposlovalo.

Salvador Dalí je (1904–1989) je diptih Par z glavama, polnima oblakov (Couple aux têtes pleines de nuages) ustvaril v obdobju, ko je v njegovi domovini vihrala španska državljanska vojna. Gre za leta, ki veljajo za vrhunec njegovega nadrealističnega obdobja, kot štejemo njegovo ustvarjanje v desetletju med letoma 1929 in 1939.

V obrisu je upodobil sebe in svojo življenjsko sopotnico ter muzo Galo. Čeprav gre za diptih, se zdi, da je puščavska pokrajina, ki napolnjuje oba obrisa, del ene same slike in ju obenem povezuje, kot je nekoč ozadje povezovalo renesančne zakonske portretne diptihe. Pokrajino naseljujejo klasični nadrealistični motivi – raztresene skale, skrivenčeno drevo, nerazločne človeške figure, deklica, goreča žirafa in oblaki. Vse te podobe se navezujejo na določene freudovske podtone, ki jih je pogosto mogoče videti v Dalíjevih ključnih nadrealističnih delih.

Leto 1929 je tista prelomnica, ko se je slikar pridružil nadrealističnemu gibanju v Parizu in tudi leto, ko spozna Galo. Tedaj je bila poročena še z njegovim prijateljem, nadrealističnim pesnikom in ustanoviteljem gibanja Pauom Éluardom.

Salvador Dalí, Portret Gale (1940–1945). Foto: EPA
Salvador Dalí, Portret Gale (1940–1945). Foto: EPA

Njun odnos je trajal pet desetletij. Gala je bila enajst let starejša in številni v njej vidijo odgovornost za vse večjo komercializacijo Dalíjevega dela po tem, ko se je odvrnil od nadrealizma leta 1939. Umetnik je svojo partnerico in muzo oboževal tako močno, da je številna svoja najpomembnejša dela, tudi diptih, ki je bil ponujen na tokratni dražbi, podpisal kot Gala Salvador Dalí.

Diptih je bil več kot pol stoletja v zbirki italijanskega skladatelja Giacinta Scelsija (1905–1988). Mogoče je, da je Dalí ali diptih podaril Éluardu, ki ga je Scelsi prav tako poznal, saj je bil v času, ko je v 20. letih 20. stoletja študiral v Parizu, del kroga nadrealistov.