Foto: EPA
Foto: EPA

Med njimi ne manjka niti znameniti kip plesalke Marie van Goethem, ki je v svojem času plesala za balet Pariške opere, danes pa jo poznamo predvsem kot muzo tega slavnega francoskega slikarja in kiparja.

Na razstavi, ki je po poročanju tamkajšnjih medijev prva predstavitev Degasovih kipov na Poljskem, so na ogled tudi kipi drugih balerin, ki jih je francoski umetnik tako rad upodabljal, pa tudi kopalk in jahačev na konjih.

Skulpture, ki jih bodo danes ponudili na dražbi, so bile odlite v bron v livarni Valsuani po mavčnih odlitkih, ki so bili odkriti v 80. letih 20. stoletja.

Edgar Degas se je rodil leta 1834 v Parizu, kjer je najprej študiral pravo, slikarstvu pa se študijsko posvetil od leta 1855, ko se je vpisal na Ecole nationale superieure des beaux-arts. Med letoma 1855 in 1860 je večkrat obiskal Italijo. Najprej je na slikah obdeloval zgodovinske motive in v olju slikal portrete, po letu 1874 pa se je posvetil predvsem študiju in slikanju figur ter se približal slogu impresionistov.

Zanimalo ga je predvsem telo v gibanju, med pomembnejšimi vplivi pa je treba omeniti japonske mojstre lesoreza. Najbolj je znan po študijah baletk in konjev ter skupin v gledališču in ženskih aktov. Najraje je ustvarjal v pastelu, izdeloval je tudi bakroreze in litografije.
Po tem ga tudi najbolj poznamo, manj po kiparskih delih, čeprav je kip balerine eno njegovih najbolj znanih del. V letih od 1865 do 1912 je ustvaril serijo malih bronastih skulptur baletk, konjev in kopalk, ki tako kot njegove slike pričajo, kako natančno je znal oceniti človekovo dušo in opaziti še tako majhne premike telesa. Umrl je osamljen in skoraj popolnoma slep v Parizu.

: EPA
: EPA

Danes je njegove kipe mogoče najti v zbirkah najpomembnejših svetovnih muzejev in galerij, kot so newyorški Muzej moderne umetnosti ‒ MoMA, Nacionalna galerija umetnosti v Washingtonu in Muzej d'Orsay v Parizu.