Sejem ilustracije organizirata Zavod Divja misel, ki upravlja Vodnikovo domačijo, in Center ilustracije. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Sejem ilustracije organizirata Zavod Divja misel, ki upravlja Vodnikovo domačijo, in Center ilustracije. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Začel se je sejem ilustracij, ki že deveto leto združuje slovenske ilustratorje in predstavlja njihova dela, s tem pa povezuje bogato ilustratorsko tradicijo in živahno sodobno ustvarjalnost na tem področju. Letos bo sejem izjemoma potekal na Stritarjevi ulici 7 v središču Ljubljane, kjer trenutno zaradi prenove Vodnikove domačije v Šiški poteka siceršnji program te ustanove. Na sejmu je mogoče kupiti tako izvirna dela kot podpisane printe, omejenih in neomejenih serij, v okvirjih in brez. Vsa dela je 32 avtoric in avtorjev tudi ročno podpisala.

Sorodna novica Vodnikova domačija v Šiški že osmič prizorišče sejma ilustracije

Prodajna razstava združuje znane ilustratorje različnih generacij in tistih, ki so izbrani z javnim pozivom
Na sejmu, ki bo odprt do 24. decembra, bodo znova dela znanih ilustratorjev, kot so Marjanca Jemec Božič, Ančka Gočnik Godec, Jelka Reichman, Zvonko Čoh in Silvan Omerzu, ob njih pa bodo svoj prostor dobili tudi ilustratorji, ki so jih izbrali na javnem pozivu. Prikazati želijo različna področja ilustracij, ne samo leposlovna in domišljijska, temveč tudi stvarna, sta povedali organizatorici sejma Tina Popovič z Zavoda Divja misel in Maša P. Žmitek iz Centra ilustracije.

Na poziv so letos prejeli več kot 70 prijav, zaradi prostorske omejenosti pa je tričlanska komisija sprejela omejen izbor avtorjev in avtoric, med katerimi so Marta Bartolj, Tjaša Bon, Tina Dobrajc, Darka Erdelji, Polona Filiplič, Miha Hančič, Zala Kalan, Maja Kastelic, Samira Kentrić in Ema Kobal, sodelovali pa bodo še Alin Kostiev, Anka Kočevar, Manca Kovačič, Ana Maraž, Matija Medved, Eva Mlinar, Marija Nabernik, Andreja Peklar, Lidija Plestenjak, Maja Poljanc, Lila Prap, Tereza Prepadnik, Darja Remc, Hana Stupica, Peter Škerl, Ana Zavadlav in Meta Wraber.

V sklopu spremljevalnega programa bo v soboto, 9. decembra, potekalo druženje z ilustratorji, kjer bo mogoče spoznati sodelujoče ilustratorke in ilustratorje in z njimi poklepetati. Spremljevalni program za otroke pa bo ponujal Nedeljce – nedeljske dopoldneve v družbi dobrih knjig. Foto: Domen Pal
V sklopu spremljevalnega programa bo v soboto, 9. decembra, potekalo druženje z ilustratorji, kjer bo mogoče spoznati sodelujoče ilustratorke in ilustratorje in z njimi poklepetati. Spremljevalni program za otroke pa bo ponujal Nedeljce – nedeljske dopoldneve v družbi dobrih knjig. Foto: Domen Pal

Sejem ne skriva prodajne usmerjenosti zaradi nižanja honorarjev ilustratorjev
Sejem je pomemben ne le z vidika seznanjanja javnosti z ilustracijo in njenimi avtorji, ampak tudi z vidika vzdrževanja prodajne poti, saj so se z leti zmanjšali tako naklada knjig kot avtorski honorarji. Kot je še dodala Tina Popovič, bi ga težko pripravljali, če ne bi upravljali prostora, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana. Na ta način je velik del izkupička lahko namenjenega avtorjem.

Predstavnici mlade generacije Alin Kostiov se tovrstna prireditev med drugim zdi pomembna z vidika odpiranja potencialov za prihodnost. Del vsakoletnega sejma je tudi sobotno druženje, na katerem lahko obiskovalci spoznajo sodelujoče ilustratorke in ilustratorje. Kot je povedala Hana Stupica, jih običajno zanima vse, od izbire materiala do motivov.

Ljubitelji ilustracij pa lahko tudi letos pobrskajo v spletni trgovini sejemilustracije.si.

Sorodna novica V Frankfurtu ob literarnih stvaritvah tudi razkošni svet slovenske ilustracije

Ilustracije na daljavo: sejem ilustracije na ogled tudi po spletu
Sejem ilustracije letos četrtič dajejo na ogled tudi po spletu, saj tudi po tem kanalu zaznavajo precejšnje zanimanje. Leta 2020 so ob zagonu spletne strani našteli okrog 12.000 obiskovalcev, tudi iz tujine. Sejemska knjigarna na spletu ponuja tudi slikanice ilustratork in ilustratorjev, ki se predstavljajo na sejmu. Večji nabor knjig, ki so jih ilustrirali, je na voljo v knjigarni Vodnikove domačije, kjer bodo tudi osebni prevzemi na spletu kupljenih del.

Center ilustracije, ki je sicer zaživel konec leta 2021 in trenutno povezuje kakšnih 60 avtorjev, je slovensko ilustracijo letos predstavljal tudi na oktobrskem knjižnem sejmu v Frankfurtu, kjer je bila Slovenija častna gostja. Letos bo mobilna razstava Ilustratorski kot, med sejmom, med 11. in 17. decembrom, gostovala tudi v Cankarjevem domu, ki ga bosta pospremili ilustratorski delavnici za otroke.