Razstava Spregledane, ki jo v Galeriji Fotografija odpirajo drevi ob 18. uri, bo na ogled do 11. februarja.

Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec

Mankica Kranjec s svojo umetniško-dokumentaristično interpretacijo v ospredje postavlja tako rekoč nevidne akterke naše družbe: medicinske sestre, dostavljalke hrane, trgovke, učiteljice, poštarke, policistke, gasilke, čistilke, delavke v proizvodnji, šoferke in številne druge.

Prepletanje in prekrivanje številnih vlog delavk
Avtorica z dokumentarnimi portretnimi fotografijami prikazuje prepletanje in prekrivanje številnih vlog, ki jih imajo delavke. Na ta način predstavlja ženske različnih starosti, verskih in socialnih ozadij. Ob tem pa povezuje vloge, ki jih imajo na delovnem mestu in doma. Avtorica sledi ideji plastenja vlog, zato je kot osrednji medij izbrala sodobno tehniko tiska z lentikularno folijo, ki omogoča prelivanje podob, ki prehajajo druga v drugo, so ob razstavi zapisali v galeriji.

Na portretnih fotografijah so upodobljene tiste posameznice, ki so v času nedavne zdravstvene krize zavzele t. i. prve bojne linije. Fotografinja je s pozivom na družbenih omrežjih k sodelovanju povabila ženske, ki so bile pripravljene javno predstaviti del svoje edinstvene življenjske zgodbe.

Večplastni problem širše družbe
K portretirankam pristopa kot "zunanja opazovalka, a z njimi ves čas išče očesni stik in skozi svoj objektiv vzpostavlja globljo vez". Z nizom fotografij tako predstavlja posameznice skozi njihove osebne zgodbe, gledalstvo pa nagovarja, aktivno vključuje in ga spodbuja k razmišljanju o neenakosti tudi s kratkimi izseki zapisov intervjujev, ki jih je posnela v domačem okolju teh posameznic.

"V razpravo, ki jo odpira s tem projektom, subtilno poskuša vpeljati razmišljanje o večplastnem problemu širše družbe, zato tematiko povezuje z več različnimi multidisciplinarnimi področji. Mestoma se dotika vprašanj o percepciji (nevidne) hierarhije spolov in razdeljevanju vlog v družbi (in službi), ki so danes prav tako aktualna kot kdajkoli prej," še piše v besedilu, ki spremlja razstavo.

Leta 1985 rojena fotografinja in vizualna ustvarjalka Mankica Kranjec se posveča zlasti portretni, dokumentarni in gledališki fotografiji. Do danes se je predstavila na več kot 35 samostojnih in skupinskih fotografskih razstavah v Sloveniji, ZDA in drugod. Sodeluje s tujimi fotografskimi agencijami, svoje fotografije objavlja v domačih in tujih publikacijah. Trenutno živi in ustvarja v Ljubljani.