Florentinin avtoportret. Foto: Oloop
Florentinin avtoportret. Foto: Oloop

Več mesecev so se aktivno srečevale na ustvarjalnih delavnicah socialne aktivacije z avtorsko skupino Oloop, kjer so pletle nove vezi, spoznavale slovensko kulturno dediščino, umetnost, oblikovanje in rokodelstvo ter raziskovale sebe, piše v obrazstavnem besedilu.

Sorodna novica Tekstilno ročno delo z družbeno angažirano noto na razstavi

Pletenje vezi in vezenje avtoportretov
Ob pletenju novih vezi pa so izvezle torej tudi svoje avtoportrete, ki so zdaj na ogled na virtualni razstavi Selfi. Umetnost in ustvarjanje sta tako v vlogi orodja opolnomočenja in sporazumevanja, projekt pa je tudi sredstvo mobilizacije, motivacije in spodbujanja proaktivnega delovanja uporabnic.

Namen razstave je med drugim tudi utiranje poti od občutka osamljenosti in nerazumljenosti k občutku pripadnosti in vključenosti, ki so za udeleženke projekta pomembni, še beremo v obrazstavnem besedilu.

Razstavo sta pripravila Zavod Oloop in Društvo Odnos v okviru projekta socialne aktivacije Aktivni odnosi II – Opolnomočenje in socialna aktivacija migrantskih žensk, na njej pa so predstavljeni vezeni avtoportreti udeleženk prvega in drugega programa. Virtualna razstava vključuje tudi fotografije, na katerih je dokumentiran nastanek teh avtoportretov.

Oblikovanje in družbeno angažirani projekti
Zavod za sodobno tekstilno umetnost in oblikovanje Oloop so leta 2003 ustanovile oblikovalke, umetnice in producentke Tjaša Bavcon, Jasmina Ferček in Katja Burger Kovič. Delujejo na različnih področjih vizualnega ustvarjanja, vodijo različna usposabljanja, predavanja in delavnice ter povezujejo oblikovanje z družbeno angažiranimi projekti.

Oloop skozi leta sodeluje tudi na najpomembnejših predstavitvah slovenskega oblikovanja doma in v tujini, kar jim je prineslo tudi nagrade, kot sta denimo Red Dot Concept 2007 in častna pohvala na BIO 20.