Frank in Patrik Rilkin se ukvarjata z vprašanji na stičišču umetnosti, gospodarstva in vsakodnevnega življenja; v tem duhu je nastal tudi njun projekt
Frank in Patrik Rilkin se ukvarjata z vprašanji na stičišču umetnosti, gospodarstva in vsakodnevnega življenja; v tem duhu je nastal tudi njun projekt "hotela za nič zvezdic". Foto: Reuters
Sorodna novica Edini hotel, ki si ne zasluži niti ene zvezdice

"10 Commandments Vol. 2" (Božje zapovedi, drugi del), konceptualna umetnina umetnikov Franka in Patrika Riklina je trenutno na počasni poti skozi Švico. "Ne išči strank, omisli si sostorilce" – to in še devet "zapovedi" sta dvojčka Riklin izluščila iz svojih metod umetniškega ustvarjanja v zadnjih desetih letih. Dogme sta vklesala v deset plošč; vsaka od njih tehta sto kilogramov.

Umetnino iz desetih delov sta brata nato lani potopila v vodo reke Limmat, ki teče skozi središče Züricha. Projekt se jima je zdel končan, a so mestne oblasti sklenile, da tona kamna tam ne more ostati. 47-letnika sta zato zdaj rekrutirala sto prostovoljcev, ki plošče na vozičkih peš potiskajo do Muzeja komunacij v Bernu, kjer bo delo razstavljeno.

Umetniško romanje
Koncept stokilometrskega potovanja, ki bo trajalo deset dni, je, da se bodo ljudje družili in medsebojno povezali na malo drugačen način; bratoma Riklin se zdi to še posebej pomembno po zadnjem letu epidemije, ko smo bili ljudje tako ločeni kot tudi razdeljeni med sabo.

Plošče bodo v Bernu na ogled v okviru razstave Planetopia – Space for World Change. Foto: Reuters
Plošče bodo v Bernu na ogled v okviru razstave Planetopia – Space for World Change. Foto: Reuters

Prejšnja deseterica še vedno velja
Plošče bodo v bernskem muzeju vključili v razstavo, ki tematizira okoljsko krizo. "Cel projekt morda zveni noro, ampak rada bi sprožila debato," je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil Patrik. "Svet je v procesu spreminjanja in rada bi odprla pogovor o tem, kako poskrbeti, da bodo to spremembe na bolje."

"Izvirnih deset zapovedi spoštujeva – midva ponujava razširitev, ne pa nadomestila. Kot umetnika poskušava biti provokativna in pomagati pri oblikovanju prihodnosti."