Stoodstotno nasprotje hotelu s sedmimi zvezdicami. Foto: www.null-stern-hotel.ch
Stoodstotno nasprotje hotelu s sedmimi zvezdicami. Foto: www.null-stern-hotel.ch
Hotel z nič zvezdicami
Že parkirišče in tabla pred vhodom data slutiti, da se obiskovalcu obeta nepozabno prenočevanje. Foto: www.null-stern-hotel.ch

Da, to je "Null Stern Hotel" - prvi hotel, ki se lahko "pohvali" s tem, da po uradni kategorizaciji ne premore niti ene same samcate zvezdice. Hotel, ki bi sicer moral svoja vrata odpreti v začetku leta, a se to do zdaj še ni zgodilo, sta si omislila švicarska brata dvojčka Frank in Patrik Riklin, ki želita z izjemno skromnimi bivalnimi okoliščinami nasprotovati razkošju, megalomanskosti in izobilju, za katerimi se žene moderna družba.

Kurjava? Kje pa! Preveč razkošno!
Tako sta si zamislila, da bosta v hotel spremenila opuščeni jedrski bunker v kraju Sevelen, okoli uro vožnje od Züricha. "Želiva predstavljati nasprotje dubajskemu hotelu Burdž Al Arab s sedmimi zvezdicami," sta dejala. In uspelo jima je. Kot 'poskusne zajčke' sta povabila nekaj prostovoljcev, ki so bili nad izjemno skromno opremljenimi sobami z več posteljami, tudi pogradi, in skupnimi tuši naravnost navdušeni. Za podzemni bunker, ki se hvali z nič zvezdicami, se seveda ne spodobi, da bi obiskovalce greli topli radiatorji. Namesto tega so jim na voljo le termoforji, tanke sive odeje in dodatni par copat, s katerimi drsajo po hladnih betonskih tleh.

Najcenejša možnost: šest evrov
Sistem prezračevanja je tako hrupen, da vsakega gosta na blazini - poleg čokoladnega bonbona, pričakajo slušalke. Cena je seveda ugodna: za noč, preživeto na pogradu, in umivanje v skupnih kopalnicah boste v teh težkih časih, ko ljudje stiskajo žepe, odšteli le sedem evrov, enoposteljna soba pa vas bo stala 20 evrov. A ne pričakujte od nje kaj več kot iz desk zbito posteljo, sive stene in ... to je vse.

Če bo posel stekel, iznajdljiva brata načrtujeta odprtje še enajstih hotelov z nič zvezdicami, ki so prej samevali kot opuščeni bunkerji.

Le trije s sedmimi zvezdicami
Pa vseeno pokukajmo še na drugi konec hotelske lestvice: na svetu so trenutno odprti le trije hoteli, na vhodu katerih se sveti tabla s sedmimi zvezdicami. Prvi je bil znameniti hotel v obliki jadra Burdž Al Arab v Dubaju, njemu pa sta sledila še Grace International v Bangkoku in Town House Galleria v Milanu v Italiji. Nekaj hotelov s sedmimi zvezdicami je še v gradnji: Laucala Island na Fidžiju, Morgan Plaza v Pekingu, Flower of the East v Kišu v Iranu, Centaurus Complex v Islamabadu v Pakistanu, Grand Chola v Čenaju v Indiji in Royalties Castle v Davao Cityju na Filipinih.

A. P.