Lukas Cranach starejši, Poročni diptih Johannesa Cuspiniana in žene Ane Cuspinian-Putsch, 1502–1503. Foto: © KHM-Museumsverband
Lukas Cranach starejši, Poročni diptih Johannesa Cuspiniana in žene Ane Cuspinian-Putsch, 1502–1503. Foto: © KHM-Museumsverband

Razstava z naslovom Divji Cranach – Začetki na Dunaju je prva razstava, ki se posveča formativnim letom nemškega slikarja in grafika Lucasa Cranacha starejšega (1472–1553) v tem mestu. Pripravili so jo v sodelovanju z zbirko Oskarja Reinharta v Winterthurju v Švici, kjer so hranjena nekatera ključna dela iz Cranachovih dunajskih let.

V nasprotju z vrsto tabelnih slik, ki so pozneje nastale v Cranachovi delavnici, se je iz zgodnjega slikarjevega obdobja na Dunaju ohranilo le nekaj slik. Poleg tistih v Winterthurju jih hranijo nekaj tudi v dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju.

Dela, ki jih je približno 30 let star Cranach ustvaril na Dunaju, izstopajo po izraziti ekspresivnosti in se tako jasno razlikujejo od dvornega, elegantnega sloga, ki ga je slikar razvil le malo pozneje kot dvorni umetnik saških knezov v Wittenbergu leta 1505. Med razstavnimi predmeti je denimo skica Kristusa na Oljski gori (ok. 1500), pa tudi portret humanista Johannesa Cuspiniana in žene Ane, s čimer tudi proslavljajo vrnitev obeh del na Dunaj, kjer sta tudi nastali.

Razstavo dopolnjujejo dela iz nekaterih drugih zbirk, da lahko ponudi kar se da celovit pregled zgodnjih del tega pomembnega umetnika. Razstava je že bila na ogled v Winterthurju, v Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju pa bo odprta do 16. oktobra.