Multimedijska razstava bo od danes na ogled v prostorih Carinarnice v Novi Gorici, Trgovskega doma v Gorici in na spletu.

Foto: Kinoatelje
Foto: Kinoatelje

Na ogled bodo izsledki multimedijske raziskave o sledeh, ki jih meja trajno zariše v krajino in življenje prebivalcev štirih evropskih mest – Belfast, Berlin, Mostar in Nikozija, ki se jim zdaj pridružujeta še Nova Gorica in Gorica.

Avtorja razstave omenjenih štirih mest sta Simon Brunel in Nicolas Pannetier, člana berlinske organizacije Atelier Limo. Raziskavo meje med dvema Goricama, ki jo je kurirala Eva Kraljič, so opravili mladi umetniki, raziskovalci in arhitekti. Novinarka Ines Lakovič je v tandemu s filmarjem Urbanom Koširjem nadaljevala avdiovizualno raziskavo, v kateri ugotavlja vlogo vidnih in nevidnih meja med mestoma skozi pričanja njunih prebivalcev. Jakob Koncut v projektu Making of #borderlessbaby preizprašuje odpiranje čezmejnega prostora in grajenje skupnosti skozi portretno fotografijo ter uporabo umetne inteligence kot orodja za združevanje nezdružljivega.

Marco Trost se je osredotočil na impresije iz časa covida, ko je meja med mestoma ohromila stike in vsakdan njunih prebivalcev. Saša Mrak je k projektu pristopil s subtilnejšnim pogledom in z uporabo 360-stopinjske kamere raziskoval neuradne, v naravi utrjene prehode med državama. Arhitektki Valentina Stincone in Nika Vidovič pa mejo raziskujeta skozi grafični prikaz spreminjanja te skozi čas ter fotografsko raziskavo fizičnih ovir in struktur, ki še danes kažejo na razdeljenost urbanega območja dveh Goric.

Foto: Kinoatelje
Foto: Kinoatelje

Simon Brunel bo danes tudi gost posebnega srečanja ob odprtju v goriškem trgovskem centru. "Četudi ljudje živijo v skupnem prostoru, drug ob drugem, jih pogosto fizično in duševno ločujejo prav te meje, ki so se vzpostavile v toku zgodovine, v sedanjosti pa še vedno delujejo kot oprijemljive ali namišljene sledi. V neposrednem dialogu bomo skupaj s širšo javnostjo premišljevali o našem skupnem mestu," so ob tem zapisali v Kinoateljeju.

Projekt je del čezmejnega festivala Poklon viziji in programa Evropske prestolnice kulture 2025.