Pri starosti 13 let je malega genija najverjetneje upodobil Giambettino Cignaroli. Portret je najlepši dokaz tega, s kako hipnotično močjo je Mozart nase priklenil občinstvo že v najzgodnejših letih.

Napovedana prodajna cena platna je bila pred dražbo postavljena med 800.000 in 1,2 milijona evri.

Mladi Mozart na portretu igra na čembalo. Foto: Reuters
Mladi Mozart na portretu igra na čembalo. Foto: Reuters

Slika pripada veronski šoli, Cignaroliju (1706–1770) pa so jo pripisali v letu njegove smrti. Čisto mogoče je tudi, da je sliko ustvaril njegov nečak Saverio dalla Rosa ali pa da sta jo naslikali obe roki.

"Čudežni" trinajstletnik na turneji po Italiji
Skladateljev oče Leopold Mozart je sliko opisal v pismu, ki ga je januarja 1770 naslovil na svojo ženo; od njega izvemo, da je fant slikarju poziral dvakrat. Slika prikazuje mladega Mozarta med odmorom koncerta, ki ga je v Veroni izvedel naročniku slike, generalu Beneške republike Pietru Lugiatiju; slikar Cignaroli je bil njegov bratranec. Mozartovo potovanje v Italijo in njegovo bivanje pri Lugiatiju sta dobro dokumentirana, saj je bil najstnik v Evropi že znan kot čudežni otrok.

"Mozartove pregovorno velike in sijoče oči prebadajo gledalca, kot da ga je prekinil med recitalom," je o sliki v katalog dražbe zapisala Astrid Centner. Foto: Reuters

Sprva je bila slika v Veroni, od leta 1856 do 20. ali 30. let prejšnjega stoletja pa je bila nato v zasebni lasti v Avstriji, med drugim pri družini Kupelwieser. V začetku novembra so jo za krajši čas razstavili pri dražbeni hiši Christie's na Dunaju.

Le kaj je igral?
Rdečelični fant z belo lasuljo na portretu igra čembalo, na robu platna pa lahko razberemo tudi del njegove notne knjige. "Najzanimivejša stvar pri tem portretu je notni zapis," je za agencijo Reuters pojasnila Christiejeva strokovnjakinja Astrid Centner-d’Oultremont. "Poznamo ga samo po zaslugi te slike in nekateri muzikologi sklepajo, da bi lahko šlo za avtorsko delo Mozarta samega." Prstan, ki ga portretiranec nosi na mezincu, je najbrž tisti, ki mu ga je nemški princ Joseph Wenzel von Fürstenberg podaril v zahvalo za koncert.

V resnici stroka sicer našteje 14 upodobitev Mozarta, nastalih v času njegovega življenja, a z izjemo štirih primerov gre za skupinske portrete. Mozart je umrl leta 1791, star šele 35 let.