Po besedah predsednika dražbene hiše Christie's Jussija Pylkkanena se povpraševanje dejansko ni zmanjšalo. Kljub temu pa ponudba v tem obdobju ni optimalna. Foto: AP
Po besedah predsednika dražbene hiše Christie's Jussija Pylkkanena se povpraševanje dejansko ni zmanjšalo. Kljub temu pa ponudba v tem obdobju ni optimalna. Foto: AP

Dražbena hiša Sotheby's je že zaprla svoje prostore v Londonu, Hongkongu, Dubaju, Ženevi, Milanu, Parizu in New Yorku, zato so njihove tradicionalne majske dražbe seveda pod vprašajem. Iz konkurenčne hiše Christie's so medtem sporočili, da veliko energije vlagajo v prerazporeditev preloženih dražb.

"Ogroženi smo vsi, a mislim, da bomo prebrodili to obdobje," je optimističen Giles Peppiatt iz londonske dražbene hiše Bonhams.

Posodobili so se še pravi čas
Čeprav ni več mogoče organizirati dražb v živo, je pandemija novega koronavirusa pospešila prehod na spletno prodajo. "Hvaležni smo zvezdam za spletno prodajo," je dejal Peppiatt. "Ko so se spletne dražbe začele, je v vseh dražbenih hišah zavladal strah, da bodo dražbe v živo zamrle. Osupljivo je, da se bo prav tisto, česar smo se najbolj bali, zdaj pravzaprav izkazalo kot rešitev," je dodal.

Jen Zatorski iz dražbene hiše Christie's pa je povedala, da so se na razmere odzvali s pospeševanjem in reprogramiranjem spletne prodajne platforme ter izkoristili tehnologijo, ki so jo razvili v zadnjem desetletju. "Trg z umetninami in naše stranke so pripravljeni in si želijo digitalnih dogovorov ter transakcij," je dodala.

Dražbena hiša Christie's prav ta hip zbira ponudbe za predmete iz svoje zbirke dragocenega nakita. Foto: Christie's
Dražbena hiša Christie's prav ta hip zbira ponudbe za predmete iz svoje zbirke dragocenega nakita. Foto: Christie's

Bolj bodo trpeli seveda manjši
A novi koronavirus je različne dražbene hiše in različne segmente trga postavil pred različne izzive. "Menim, da se bodo manjše hiše zelo težko prebile skozi to, ker preprosto nimajo zadostne likvidnosti, da bi jim uspelo preživeti," je Clare McAndrew, ekonomistka, ki se posveča umetnostnemu trgu, povedala za AFP.

Vendar Pierce Noonan, predsednik in izvršni direktor londonske dražbene hiše Dix Noonan Webb, meni, da bi tudi manjšim hišam lahko uspelo. Dodaja, da je pri tem odločilna tehnologija.

Dražbena hiša Dix Noonan Webb je specializirana za manjše predmete, kot so ure in nakit, in v teh dneh načrtuje dražbo na spletu v živo. Če bo treba, jo bo dražitelj vodil od doma. Kot je še povedal Noonan, na spletu še nikoli niso imeli toliko prometa.

Zbiratelji (še) ne prodajajo svojih adutov
Premično premoženje praviloma postane v obdobju, ko drugih možnosti vlaganja ni, še zanimivejše. "Žalostna resnica je, da umetnost preživi katastrofe," je povedala ekonomistka Kathryn Brown iz Univerze Loughborough v Veliki Britaniji. Dodala je, da so, denimo, ljudje umetnine kupovali tudi med prvo svetovno vojno.

"Na dražbah v živo, v vročici trenutka, so potencialni kupci veliko drznejši v svojih ponudbah." Foto: AP

Po besedah predsednika dražbene hiše Christie's Jussija Pylkkanena se povpraševanje dejansko ni zmanjšalo. A, kot pravi ekonomistka Clare McAndrew, zna biti večja težava v tem, kaj je trenutno dostopno na trgu. Ljudje morda ta čas razumejo kot slab za prodajo. In zato bodo tisti, ki iščejo Picassa po ugodni ceni, lahko tudi razočarani.

Čar dražbenega kladivca
Vendar bodo, ne glede na to, da se prodaja seli na splet, imele po umiritvi razmer po mnenju strokovnjakov dražbe v živo še vedno bistveno vlogo. "Tudi ni dvoma, da so na dražbah v živo, v vročici trenutka, potencialni kupci veliko drznejši v svojih ponudbah," je še dodal Peppiatt.