Kot so sporočili iz galerije, jih bodo redno objavljali na družbenih omrežjih Facebook in Instagram ter na spletni strani. Prvo, uvodno, je že na voljo za ogled.

Razstava Videnje 20/20: Skupnost. Sodobna indonezijska družbeno zavzeta fotografija bo na ogled do 4. oktobra. Foto: Galerija Jakopič
Razstava Videnje 20/20: Skupnost. Sodobna indonezijska družbeno zavzeta fotografija bo na ogled do 4. oktobra. Foto: Galerija Jakopič

Postavitev Videnje 20/20: Skupnost predstavlja dela, ki ne glede na način vizualnega pristopa pripovedujejo o skupnosti – tako vizualno kot skozi lastno vpletenost fotografov v zgodbe in teme, ki jih vizualizirajo. 28 izbranih izvirnih projektov pripoveduje tako o indonezijski fotografiji, njeni preteklosti in prihodnosti kot tudi o globalni družbi in njenih dinamikah.

Razstavo so uresničili na podlagi javnega razpisa na temo skupnosti. Izbiro projektov in kuriranje razstave so opravili kustosinja in vodja Galerije Jakopič Marija Skočir, Ng Swan Ti z inštituta PannaFoto v Džakarti in Saša Kralj iz Živega Ateljeja DK v Zagrebu.
Večinoma gre za dela avtorjev, ki so postali dejavni v prvem desetletju po letu 2000. Ta generacija je prišla po obdobju reformacije leta 1998, zaznamovala pa jo je svoboda tiska. Ustvarjalce je gnala tako želja po mednarodni pozornosti kot tudi potreba po dokumentiranju in sodelovanju pri oblikovanju lastne družbe. Avtorji so prerasli lokalno fotografsko dediščino in vsesali druge vplive z vsega sveta.

Razstavljena dela so ustvarili Adrian Mulya, Aftonun Nuha, Aji Susanto Anom, Albertus Vembrianto, Aprillio Abdullah Akbar, Azhari Setiawan, Djoyosantyo Joachim, Edy Susanto, Eka Nickmatulhuda, Fahreza Ahmad, Fajri Azhari, Fauzy Chaniago, Hariandi Hafid, Ismar Patrizki, Malahayati, Michael Eko, Muhammad Fadli, Muni Moon, Okky Ardya, Rangga Yudhistira, Romi Perbawa, Rosa Panggabean, Sapta Hudaya, Utami Godjali, Yoppy Pieter, Yusni Aziz in Zulkifli.

Gre za raznolika dela, ki so odsev kulturne in fotografske dediščine. Segajo od klasične dokumentarnosti do mešanih medijev, a vsa pripovedujejo o relevantnih temah. Izbrane podobe so lahko izdelane v stari fotografski tehniki – cianotipiji ali v črno-beli analogni tehniki. Nekatere so barvne. Nekatere so ročno izdelane, spet druge digitalno tiskane na vrsti materialov. Predstavljene so v knjižni obliki ali kot interaktivni virtualni projekti.

Projekte, ki jih je ustvarilo 27 indonezijskih fotografov, bodo virtualno predstavili Marija Skočir, Ng Swan Ti in Saša Kralj ter nekateri izmed sodelujočih avtorjev.

Virtualno odprtje razstave je prav tako dostopno na strani Facebooka in Instagrama Galerije Jakopič.