Na skupinskem portretu kraljica drži za roko tretjega sina, Karla IX. Francoskega, ki so ga za kralja okronali leta 1560, ko je štel le deset let. Foto: Wikimedia
Na skupinskem portretu kraljica drži za roko tretjega sina, Karla IX. Francoskega, ki so ga za kralja okronali leta 1560, ko je štel le deset let. Foto: Wikimedia

Delo je edini ohranjeni portret kraljice, ki ga je naslikal njen sodobnik. V zasebni lasti je bilo 247 let.

Portret je bil prvotno razstavljen v neogotskem dvorcu Strawberry Hill, ki ga je dal zgraditi Horace Walpole. Walpole je sliko pridobil pred skoraj 250 leti, nato pa je bila del zbirke njegovega sina Roberta Walpola, ki je bil prvi britanski premier in osrednja osebnost v družbi in umetnosti v 18. stoletju. Zdaj je portret prešel v javno last, z njim je bilo poravnan davek milijon funtov. V Veliki Britaniji lahko namreč ljudje del ali celoto zapuščinskega davka plačajo tako, da v javno last prenesejo "pomembna umetniška dela ali predmetno kulturno dediščino".

Katarina Medičejska (1519–1589) je bila urbinska princesa in pozneje francoska kraljica, žena francoskega kralja Henrika II. Trije njeni sinovi so postali francoski kralji. Bila je znana podpornica umetnosti.

Olje na platnu, ki v višino meri 198 in širino 137 centimetrov, prikazuje kraljico s štirimi od njenih desetih otrok. Na skupinskem portretu kraljica drži za roko tretjega sina, Karla IX. Francoskega, ki so ga za kralja okronali leta 1560, ko je štel le deset let. Katarina Medičejska je bila prva tri leta sinovega vladanja njegova regentka. Napis na dnu portreta nakazuje, da je bil Karel IX. Francoski v času slikanja portreta "v svojem 11. letu".

Poleg njiju stojijo še prihodnji kralj Henrik III., njegova sestra Margareta, pozneje poročena s kraljem Navarre Henrikom Burbonskim, in Franc Hercul, prihodnji vojvoda Anžujski.

Naslednik v tesnem prijemu
Po besedah kustosinje v dvorcu Strawberry Hill Silvie Davoli so kraljičine kretnje zelo simbolične. Hkrati predstavlja mladega monarha in ga zaščitniško drži blizu sebe – to nakazuje precejšen vpliv na francosko politično življenje in nadzor ter usmerjanje sinovega vladanja. Prav tako portret prikazuje vez med družinskimi člani, ki so naslikani blizu in so si podobni.

Strawberry Hill House po končani obnovi leta 2012.  Posestvo je za javnost odprto kot muzej. Foto: Wikimedia
Strawberry Hill House po končani obnovi leta 2012. Posestvo je za javnost odprto kot muzej. Foto: Wikimedia

Je slika v Anglijo prišla kot podkupnina?
Slika naj bi nastala v delavnici Francoisa Cloueta, pomembnega slikarja portretista na francoskem dvoru. Ni znano, kako se je tako pomembna slika iz francoske zgodovine znašla v Veliki Britaniji. Walpole jo je v grofiji Hertfordshire kupil za 25 funtov, takrat lepo vsoto, od poslanca Thomasa Plumerja Byda.

Poslanec je bil vnuk Thomasa Byda, ki je bil član francoskega parlamenta. Silvia Davoli se sprašuje, ali je portret prišel v družino z njim, saj se njegovo ime pojavi na seznamu parlamentarcev, ki jih je Ludvik XIV. podkupil, da bi preprečil ločeno sklenitev miru med Anglijo in Nizozemsko, poroča The Guardian.