Dela, ki jih ustvarjajo umetniki, bodo na domačiji Rezelj na ogled v petek med 16. in 20. uro. Foto: BoBo
Dela, ki jih ustvarjajo umetniki, bodo na domačiji Rezelj na ogled v petek med 16. in 20. uro. Foto: BoBo

Tradicionalno odprtje razstave novonastalih del bodo nadomestili z njihovim ogledom, ki bo na domačiji Rezelj mogoč med 16. in 20. uro. Tako udeležence kot njihova dela pa bo predstavila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Letos se je ob Krki zbralo devet slikarjev, en mozaicist in še fotograf oziroma Tomaž Črnej, Irena Gayatri Horvat, Milena Gregorčič, Cvetka Hojnik, Lojze Kalinšek, Narcis Kantardžić, Sara Stanković, Maruša Štibelj, Janez Štros, Kaja Urh in Aljaž Vidrajz.

Mednarodni značaj dvorske likovne kolonije letos ohranjajo nekoliko drugače oziroma z avtorji, ki so mednarodno uveljavljeni, hkrati pa je v skupini nekaj posameznikov drugih narodnosti, ki živijo in ustvarjajo v Sloveniji.

Delovno srečanje ni tematsko omejeno. Foto: BoBo
Delovno srečanje ni tematsko omejeno. Foto: BoBo

Delovno srečanje ni tematsko omejeno in udeležencem dopušča popolno ustvarjalno svobodo. Umetniki lahko po besedah organizatorjev zadihajo z danostmi ustvarjalnega prostora ali pa dopustijo, da se v polje likovnega prelijejo notranjost in posameznikova intimna zanimanja. Srečanje je na široko odprto v likovni svet, v katerem biva vsa pestrost umetniškega izražanja.

Dela udeležencev bodo predstavili tudi v katalogu. Zaradi posebnih epidemioloških razmer pa letos ne bodo pripravili četrtkovega dneva odprtih vrat, na katerega so običajno vabili tudi udeležence prejšnjih srečanj.

Dvorske likovne dneve, ki so nastali po zamisli in na pobudo profesorice likovne pedagogike ter likovne ustvarjalke Ane Cajnko, pripravlja domačija Rezelj. Srečanje se je trdno zakoreninilo v ožji in širši prostor. Na Dvoru tudi od leta 2017 deluje Galerija Dvorski likovni dnevi, ki predstavlja dela vseh doslej sodelujočih likovnih ustvarjalcev, so še sporočili z Dvora pri Žužemberku.