"Gre za vrhunski mednarodni dosežek neinstitucionalne uprizoritvene produkcije," poudarjajo v Gledališču Glej, kjer so projekt koproducirali. Predstava bo na evropski turneji doživela raznolike preobrazbe s poskusom približevanja novim občinstvom.

Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

"Predstava govori o trku velesil Kitajske in Indije z Veliko Britanijo in ZDA skozi perspektivo kopičenja kapitala, ki so ga omogočale luksuzne dobrine. Nastale so vojne in epidemije, zapiranje meja – žal zelo aktualne teme,” razmišlja Neja Tomšič.

Do 27. marca bo vizualna umetnica, pesnica in piska s štirimi ponovitvami Opijskih ladij nastopila na mednarodnem Bazaar Festivalu v Pragi. Festival je usmerjen v prikaz progresivnih performansov s področja plesa in gledališča. Med 8. in 15. majem Opijske ladje s sedmimi ponovitvami gostujejo v Švici na auawirleben TheaterFestivalu v Bernu. Festival je bil ustanovljen leta 1982, v ospredje svojega kuriranja pa postavlja politične in družbene spremembe.

Sorodna novica Opijske ladje: knjiga umetnika zaokroži čajne obrede Neje Tomšič

Oktobra je predvideno gostovanje na ACT Festivalu (Sofija, Bolgarija) in wonderland festivalu (Brescia, Italija). Julija in oktobra bo performans znova gostoval v Italiji, kamor se Tomšič odpravlja zaradi sodelovanja v mednarodnem projektu Stronger Peripheries: Southern Coalition zavoda Bunker.

Razmislek o globokih posledicah trgovine s čajem in opijem
Opijske ladje so vizualni esej, ki združuje poslikano keramiko in pripovedovanje. Osrednji del projekta je pet ročno poslikanih čajnih setov za kitajski čajni obred, ki prikazujejo zgodovino trgovine z opijem in čajem v 2. polovici 18. in 19. stoletja na Kitajskem. V pripovedih opijskih ladij se ne skrivajo le zgodbe o konfliktih, kolonizaciji in razvoju kapitalizma, temveč iz njih vznika razmislek o globokih posledicah trgovine s čajem in opijem na današnji čas.

"Gostovanja na festivalih zahtevajo prilagoditve, do katerih sem odprta, ker me zanima, kako predstava deluje v teh različnih formatih. Tako se trenutno za tri gostovanja v Italiji dogovarjamo o prevodu v italijanščino, kjer bi namesto mene v italijanščini pripovedovala igralka. V Pragi pa bomo ta teden izvedli format z videoprenosom in projekcijo, kar omogoča ogled večjemu občinstvu, ki ne sedi več samo za mizo, temveč tudi v dvorani. Pogovarjamo pa se tudi o prenosu predstave v format za gluhoneme in slepe, kjer bi risbe na keramiki prenesli v reliefe, kar me zelo veseli, ker ohranja neposredni stik med občinstvom in delom," je o prihajajočih nadgradnjah predstave povedala avtorica projekta.

Neja Tomšič (1982) je vizualna umetnica, pesnica in piska, ki v svoji interdisciplinarni ustvarjalni praksi združuje številna področja in umetniške medije, kot so risba, fotografija, poezija, performans in glasba, medtem ko dejavno deluje tudi kot kuratorica in producentka. Je soustanoviteljica neodvisne raziskovalne in produkcijske platforme MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti in članica Nonument Group. Foto: BoBo
Neja Tomšič (1982) je vizualna umetnica, pesnica in piska, ki v svoji interdisciplinarni ustvarjalni praksi združuje številna področja in umetniške medije, kot so risba, fotografija, poezija, performans in glasba, medtem ko dejavno deluje tudi kot kuratorica in producentka. Je soustanoviteljica neodvisne raziskovalne in produkcijske platforme MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti in članica Nonument Group. Foto: BoBo

Opijske ladje so sicer v Sloveniji in tujini od premiere leta 2017 doživele že 70 ponovitev v enajstih državah. Med drugim je umetnica z njim gostovala tudi v Tate Modernu v Londonu, sporočajo iz Gleja.

Sorodna novica V Cukrarni pogledi skoraj 60 slovenskih umetnic, ki so "dobesedno zavzele (svoj) prostor pod soncem"

Projekt se je leta 2018 razvil v umetniško knjigo z naslovom Opijske ladje, ki je izšla pri založbi Rostfrei in prejela nagrado za najboljšo knjigo umetnika v letih 2017/2018 in nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najlepše oblikovano knjigo v kategoriji knjiga objekt.

Gostovanje v Cukrarni
Neja Tomšič bo letos s skupino Nonument Group v produkciji Zavoda Bunker ustvarila novo umetniško delo v okviru projekta Stronger Peripheries: Southern Coalition, ki bo premierno prikazano na 25. Mednarodnem festivalu Mladi levi avgusta 2022. Leta 2023 pa se z novo uprizoritvijo vrača v Gledališče Glej.

Opijske ladje bodo na gostovanju v ljubljanski Cukrarni 6. in 8. aprila, 7. junija ter 17. avgusta. Vključene so tudi v skupinsko razstavo Vračanje pogleda.