Na razstavi Vračanje pogleda predstavljajo izsek ustvarjalnih procesov in praks skoraj 60 slovenskih oz. na Slovenskem delujočih umetnic od 90. let preteklega stoletja do danes. Predstavljena dela odražajo razgibane avtorske pristope, prakse, forme, vsebine in medije, premišljujejo pa o različnih družbenih tematikah.

Razstava obravnava različne družbene tematike in je razgibana v avtorskih pristopih, praksah, formah, vsebinah in medijih. Foto: Cukrarna
Razstava obravnava različne družbene tematike in je razgibana v avtorskih pristopih, praksah, formah, vsebinah in medijih. Foto: Cukrarna

Razstavo podpisujejo kustosinje Alenka Gregorič, Alenka Trebušak, Mara Anjoli Vujić in Mateja Podlesnik, ki so pri izbiranju del črpale iz bazena kakšnih 150 avtoric in njihovih opusov. Pri izboru so se osredotočile predvsem na umetniška dela sama, zato so v razstavo vključile tudi projekte avtoric, ki danes niso več dejavne kot umetnice, a so njihova dela pomembna za čas, v katerem so nastala oz. da so se kot kanonična dela vpisala v umetnostnozgodovinski narativ.

Postavitev je zato medijsko izredno razgibana – na ogled so slike, skulpture, videodela, animacije, performansi, intervencije, instalacije, zvočni dogodki in filmske projekcije.

Razstava bo na ogled do 21. avgusta. Foto: Cukrarna
Razstava bo na ogled do 21. avgusta. Foto: Cukrarna

Dela so na ogled v prvem in drugem nadstropju Cukrarne, kustosinje pa so jih razdelile v štiri tematske sklope: dela, ki se osredotočajo na urbano in naravno krajino, na telo oz. figuro, na umetnostni sistem in na družbenopolitično okolje.

Na razstavi zastopane umetnice so že postale konstitutiven element sodobne slovenske umetnosti, je na predstavitvi projekta dejal direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin. Ob tem je spomnil, da so "morale prečiti prenekatero oviro, da so vzpostavile svoj prostor pod soncem, pa ne le vzpostavile, ampak so ga dobesedno zavzele".

V naslovu se poigravajo s premislekom o večnem vprašanju, ki ga v svoji znameniti seriji in po tej nastali knjigi prevprašuje že John Berger: kdo gleda in kdo je predmet pogleda, pa tudi kdo se sooča s pogledom drugega.

Aprila se bo začel tudi bogat spremljevalni program, ki bo po Peršinovih besedah med drugim podal širši pogled na to, kje je zdaj sodobna ustvarjalnost na splošno. Program bo trajal do konca razstave – ta se sklepa 21. avgusta.

Na razstavi se predstavljajo Nika Autor, Lela B. Njatin, Uršula Berlot Pompe, Suzana Brborović, Mateja Bučar, Jasmina Cibic, Lea Culetto, Dragica Čadež, Špela Čadež, Ksenija Čerče, Tina Dobrajc, Eclipse, Elena Fajt, Feminalz/Tatovi podob, Meta Grgurevič, Olja Grubić, Sanela Jahić, Duša Jesih, Andrea Knezović, Metka Krašovec, Ema Kugler, Tanja Lažetić, Maja Licul, Polonca Lovšin, Aprilija Lužar, Sanja Nešković Peršin, Špela Petrič, Irena Pivka, Marjetica Potrč, Alenka Pirman, Nataša Prosenc Stearns, Marija Mojca Pungerčar, Nataša Ribič, Lina Rica, Rene Rusjan, Maruša Sagadin, Duba Sambolec, Ana Sluga, Mojca Smerdu, Maja Smrekar, Saša Spačal, Zora Stančič, Robertina Šebjanič, Nika Špan, Apolonija Šušteršič, Neja Tomšič, Polona Tratnik, Milena Usenik, Aleksandra Vajd, Petra Varl, Kamila Volčanšek, Tanja Vujinović, Irena Z. Tomažin, Joni Zakonjšek, Mojca Zlokarnik, Zdenka Žido, Nataša Živković in Janja Žvegelj.

Razstava Vračanje pogleda v Cukrarni