Iz cikla Kostenje XV, 2020, kemični svinčnik/papir. Foto: Galerija Božidar Jakac
Iz cikla Kostenje XV, 2020, kemični svinčnik/papir. Foto: Galerija Božidar Jakac

Razstavo, ki je na ogled do 21. junija, je kostanjeviška galerija pripravila s sodelovanjem Galerije Velenje, ki bo junija v Velenju razstavila drugi del oziroma nadaljevanje iste postavitve.

Kustosinja kostanjeviške razstave Kristina T. Simončič ugotavlja, da so za grafike in risbe Tine Mohorović značilne precizne, tanke poteze, ki gradijo fluidne, odprte motive.
Motivi zunanjega sveta so v njenem ciklu Prestopanja zreducirani na nekaj izbranih detajlov in predstavljajo prehod iz zunanjih prostorov v notranji osebni prostor, v odnos posameznika s samim seboj, je dodala.

Umetnica je sicer za Prestopanja uporabila iste grafične plošče kot za svoj predhodni cikel, iz teh je osamila posamične detajle in iz njih sestavila povsem nove kompozicije.

"Učinek geometrijsko minimalistične celote gradijo premišljeno in matematično preračunane razdalje in razmerja delov grafičnih plošč, ki jih je avtorica presvetlila s tehnično zahtevnim procesom visokega jedkanja. Z močnim kontrastriranjem svetlobe in sence je dosegla preigravanje med pozitivom in negativom odtisa ter prestopanje iz odtisovanja v tehniki globokega tiska k visokemu tisku."

Kustosinja je dodala, da magičnost in nadrealizem v motivih spremljata umetnico od samih začetkov njene ustvarjalne poti. "Drobne figure na njenih delih vstajajo iz domišljije in se prelivajo ena v drugo ter se spajajo v fantastične konglomerate oblik, ki samo asociativno spominjajo na oblike, predmete in kraje iz nam znanega sveta."

Iz cikla Anonimi IV, 2018, jedkanica/papir. Foto: Galerija Božidar Jakac
Iz cikla Anonimi IV, 2018, jedkanica/papir. Foto: Galerija Božidar Jakac

"V negotovi situaciji v svetu, v kateri smo konstantno bombardirani s pretežno negativnimi informacijami, so grafike in risbe Tine Mohorović prostori zatočišča, ki omogočajo razmislek in meditativno poglabljanje onkraj, v globine jaza," je še zapisala Kristina T. Simončič.

Razstava prestopanja prinaša nadaljevanje predlanskega grafičnega cikla Mohorovićeve Anonimi.

Dobitnica študentske Prešernove nagrade
Tina Mohorović se je leta 1988 rodila v Novem mestu. Z grafiko globokega tiska je leta 2012 diplomirala na oddelku za likovno pedagogiko ljubljanske pedagoške fakultete. Na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je leta 2016 končala podiplomski študij scenskega oblikovanja. Tega leta je prejela študentsko Prešernovo nagrado.

Tina Mohorović je zunanja sodelavka in mentorica šole grafike globokega tiska v ljubljanski Narodni galeriji. Kot samozaposlena kulturnica deluje na področjih scenografije in grafike. Razstavlja v Sloveniji in tujini, živi in ustvarja pa v Izoli.

Razstava Tine Mohorović v Kostanjevici na Krki