"Gre za opazovanja širše skupnosti, ki si želi bolje razumeti, kaj nas združuje in kaj povezuje," še poudarja Vincentelli. Mednarodni trienale umetnost in okolje EKO 8 je od petka odprt v kompleksu MTT v Melju, pripravlja pa ga Umetnostna galerija Maribor (UGM).

Osmi trienale naseljuje sicer prazne prostore nekdanje Mariborske tekstilne tovarne (MTT) v Melju. Foto: Sara Rezar/UGM
Osmi trienale naseljuje sicer prazne prostore nekdanje Mariborske tekstilne tovarne (MTT) v Melju. Foto: Sara Rezar/UGM

Gre za osmi trienale, ki je bil v Mariboru pod imenom Ekologija in umetnost ustanovljen leta 1980. Prve tri izvedbe so bile zastavljene kot vsejugoslovanski dogodek z republiškim izborom umetnikov in so se osredotočale na ekološke teme. Po razpadu Jugoslavije se je trienale preoblikoval v mednarodni dogodek z mednarodnimi selektorji in izbranimi temami posamezne izdaje.

Zadnja izvedba trienala je bila leta 2006. Zdaj ga prirejajo po 15-letnem premoru. "Gre za triletni presek dogajanja na področju vizualne umetnosti, v bistvu festival sodobne umetnosti, ki v našem mestu zagotovo manjka," pravi vodja projekta EKO 8 in kustosinja UGM-ja Simona Vidmar.

Dela, ki povezujejo generacije in vabijo k razmisleku o prihodnosti
Kustos Vincentelli, ki je sicer več let sooblikoval razstavno in raziskovalno dejavnost Centra za sodobno umetnost BALTIC v Newcastlu, je trienale naslovil Pismo za prihodnost. Naslov izvira iz spominske plošče pisatelja Andrija Snaerja Magnasona, s katero so Islandci leta 2019 zaznamovali izgubo svojega prvega ledenika zaradi podnebnih sprememb. Vincentelli je v okviru trienala zbral dela, ki povezujejo generacije in vabijo k razmisleku o prihodnosti.

Trienale raziskuje stičišča med trenutnimi družbeno-ekonomskimi izzivi, okoljsko politiko in postkolonialno globalizacijo. Foto: Sara Rezar/UGM
Trienale raziskuje stičišča med trenutnimi družbeno-ekonomskimi izzivi, okoljsko politiko in postkolonialno globalizacijo. Foto: Sara Rezar/UGM

Na razstavi bo predstavljenih okoli 30 umetniških del, od eksperimentalnih filmov iz sredine 60. let prejšnjega stoletja, ki so napovedovali posledice industrijskega onesnaženja, do najnovejših del, ustvarjenih posebej za ta trienale.

"Mesto zgodovinskih prevratov in kolektivnega spomina"
Trienale poteka v zapuščenih prostorih nekdanje Mariborske tekstilne tovarne (MTT), ki je bila zgrajena v 30. letih 20. stoletja in je del prvega industrijskega območja Maribora. Lokacija dogodka ima simbolno vrednost. "Je mesto zgodovinskih prevratov in kolektivnega spomina. In je tudi mesto možne prihodnosti," pravi Simona Vidmar.

Eden od vrhuncev bo današnja mednarodna konferenca Radikalnim in kreativnim ekologijam naproti, ki bo potekala v organizaciji ljubljanskega Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo. Med govorci bo tudi Magnason, avtor spominske plošče, po katerem je trienale dobil ime.

Trienale bo odprt do 18. julija.

Mednarodni trienale EKO 8 v Mariboru