Italijanski center za fotografijo Camera v Torinu bo prvič v Italiji postavil razstavo Mojstrovine moderne fotografije 1900–1940: Zbirka Thomasa Waltherja iz Muzeja moderne umetnosti v New Yorku. Razstava bo v torinskem muzeju na ogled od 3. marca do 26. junija.

Max Burchartz, Lotte (Eye), 1928. Foto: The Museum of Modern Art, New York.
Max Burchartz, Lotte (Eye), 1928. Foto: The Museum of Modern Art, New York.

Na ogled bodo ikonične podobe ameriških fotografov, kot so Alfred Stieglitz, Edward Steichen, Paul Strand, Walker Evans ali Edward Weston, in Evropejcev, kot so Karl Blossfeldt, Brassai, Henri Cartier-Bresson, Andre Kertesz in August Sander.

Zbirka Thomasa Waltherja izpostavlja tudi vlogo ženske v umetnosti fotografije, kot so Berenice Abbott, Marianne Breslauer, Clauda Cahuna, Lore Feininger, Florence Henri, Irene Hoffmann, Lotte Jocobi, Lee Miller, Tina Modotti, Germaine Krull, Lucie Mohol in Leni Riefenstahl.

V zbirki so tudi mojstrovine Bauhausove šole s fotografijami Laszla Moholyja-Nagyja in Iwaa Yamawakija, konstruktivizma, ki ga predstavljajo El Lisicki, Aleksander Rodčenko in Gustav Klutsis, ter nadrealizma z Manom Rayem, Mauriceom Tabardom in Raoulom Ubacom.

Videti bo mogoče tudi futuristične eksperimente Antona Giulia Bragaglie in abstraktne kompozicije Luigija Veronesija, dveh italijanskih fotografov, ki bosta na razstavi zastopana skupaj z Wando Wulz in Tino Modotti.

Postavitev je nastala v sodelovanju med muzeji Jeu de Paume v Parizu, Masi v Luganu in Camera v Torinu, kjer si bo velike mojstrovine fotografije mogoče ogledati še zadnjič v Evropi, preden se vrnejo v ZDA.