Za sliko Camilla Pissarroja in dve deli Paula Signaca si dražbena hiša obeta skupno prodajno ceno v vrednosti 20 milijonov funtov.

Signacovo delo La Corne d'Or (Zlati rog) je nekoč viselo v muzeju Orsay, a je država
Signacovo delo La Corne d'Or (Zlati rog) je nekoč viselo v muzeju Orsay, a je država "ravnala častno" in ga vrnila zakonitim lastnikom. Zdaj ga ti prodajajo na dražbi. Foto: Sotheby's

Slike so bile nekdaj last Gastona Levyja, uspešnega poslovneža in nepremičninskega posrednika ter zbiratelja v 30. letih preteklega stoletja Parizu. Levy, ki je z ženo in hčerko živel v stanovanju na Avenue de Friedland, polnem knjig in slik ter drugih umetniških del, je pobegnil v Tunizijo in preživel drugo svetovno vojno, a njegova zbirka se je razpršila.

Platno pristalo v zloglasni Gurlittovi zbirki
Dve izmed slik, ki sta bili po vojni vrnjeni v Francijo, sta bili pozneje na ogled v Muzeju d'Orsay v Parizu. Tretjo, ki so jo nacisti odnesli z Levyjevega lovskega posestva Chateau des Bouffards v dolini reke Loare, 150 kilometrov južno od Pariza pa so našli v zbirki nemškega trgovca z umetninami Hildebranda Gurlitta.

Po besedah vodje oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri dražbeni hiši Sotheby's Thomasa Boyd-Bowmana bo trojica slik tokrat prvič ponujena na dražbi. Kot dragulj med njimi je označil Pissarrojevo sliko Gelee blanche, jeune paysanne faisant du feu (Bel mraz, mlada kmetica kuri ogenj), za katero pričakujejo, da bodo na dražbi iztržili 12 milijonov funtov.
Boyd-Bowman je sliko opisal kot enega najboljših primerkov pointilizma, kar jih je, in kot "delo iz ljubezni", saj je umetnik zanjo potreboval kar šest mesecev.

Najdragocenejše delo od treh je Pissarrojeva slika Gelee blanche, jeune paysanne faisant du feu (Bel mraz, mlada kmetica kuri ogenj), za katero pričakujejo, da bodo na dražbi iztržili 12 milijonov funtov. Foto: Sotheby's
Najdragocenejše delo od treh je Pissarrojeva slika Gelee blanche, jeune paysanne faisant du feu (Bel mraz, mlada kmetica kuri ogenj), za katero pričakujejo, da bodo na dražbi iztržili 12 milijonov funtov. Foto: Sotheby's

Pointilizem je pozna oblika impresionizma, najbolj je po svojih pointilističnih delih znan Georges Seurat. Pointilisti so podobo na platnu ustvarili s tesno druga ob drugi nanesenimi pikami iz čistih barv. "Tu gre za Pissarroja na vrhuncu njegove tehnične dovršenosti," je še povedal Boyd-Bowman.

Na dražbi pa bodo ponudili še Signacovi sliki La Corne d'Or (Zlati rog), za katero naj bi iztržili od pet do sedem milijonov funtov, in Quai de Clichy. Temps Gris (Nabrežje Clichy, sivo vreme), za katero naj bi iztržili do 800.000 funtov. Signac je bil celo Levyjev osebni prijatelj ‒ Levy je tudi finančno podprl njegov projekt, da na 12-mesečnem potovanju po državi naslika 107 francoskih pristanišč.

Država je po dolgih desetletjih "ravnala častno"
Sliko Quai de Clichy iz leta 1887 je med letoma 1943 in 1947 pridobil trgovec z umetninami Hildebrand Gurlitt, ki jo je zapustil svojemu sinu Corneliusu. Njegovo zbirko, skupaj več kot 1500 primerkov, so leta 2012 odkrili v njegovem stanovanju v Münchnu, nekaj del pa so leta 2014 odkrili še v drugem domovanju družine v Salzburgu.

Nemčija je sliko Quai de Clichy družini Levy vrnila lani, francoske oblasti pa so Pissarrojevo sliko in Signacovo sliko La Corne d'Or družini vrnile že leta 2018. "Seveda je škoda, da je Muzej d'Orsay izgubil sliki. Vendar je to dober primer, kako lahko država deluje častno. In tako je prav," je še povedal Boyd-Bowman.

Sliko Quai de Clichy iz leta 1887 je med letoma 1943 in 1947 pridobil trgovec z umetninami Hildebrand Gurlitt, ki jo je zapustil svojemu sinu Corneliusu ‒ in vsi se še spominjamo škandala, ki je izbruhnil leta 2014, ko so oblasti v Gurlittovem stanovanju po naključju naletele na celo skladovnico večinoma neetično pridobljenih umetnin.  Foto: Sotheby's
Sliko Quai de Clichy iz leta 1887 je med letoma 1943 in 1947 pridobil trgovec z umetninami Hildebrand Gurlitt, ki jo je zapustil svojemu sinu Corneliusu ‒ in vsi se še spominjamo škandala, ki je izbruhnil leta 2014, ko so oblasti v Gurlittovem stanovanju po naključju naletele na celo skladovnico večinoma neetično pridobljenih umetnin. Foto: Sotheby's